Fylkesman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fylkesman (norska: fylkesmann) är en norsk statlig ämbetsman som utövar den högsta civila förvaltningsmyndigheten i fylket. Posten motsvarar landshövding i Finland och Sverige. Fylkesmannen utses av regeringen och är statens högsta representant i fylket. Norge hade 2018 18 fylkesmän, varav en gemensam för Oslo och Akershus. Från och med 2019 är, efter den norska regionreformen, antalet tio, varav en gemensamt för Oslo och Viken fylke.

Ämbetet fylkesman ska inte förväxlas med fylkesordfører som är ordförande för det lokalt folkvalda Fylkestinget, motsvarande Sveriges landstingsfullmäktige. Inte heller ska detta ämbete förväxlas med fylkesrådmann som är den administrative chefen för fylkeskommunen, motsvarande landstingsdirektör.

Ämbetet bygger på gammal tradition delvis i norsk förvaltning från syssel- och länsordningens tid och delvis från ännu äldre tid. Ämbetet infördes formellt 1662, då riket delades in i amt med en amtman i ledningen för amtets styrelse. År 1919 ändrades titeln amtmann till fylkesmann.

Källor[redigera | redigera wikitext]