Norges fylken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Fylke” leder hit. För andra betydelser, se Fylke (olika betydelser).
Norge

Denna artikel är en del i serien om:
Politik i NorgeAtlas
Politikportalen
 v  r 

Norges fylken (amt före 1918) är de norska förvaltningsområden som motsvaras av län i Sverige. Ett fylke är en regional administrativ enhet (förvaltningsenhet) och indelas i kommuner. Det fanns 2013 totalt 19[1] fylken i Norge.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Varje fylke har givits ett nummer. Nummer 13 används inte längre, eftersom nummer 13 (Bergen) och nummer 12 (Hordaland) slogs samman 1972.

Jan Mayen, Svalbard, Bouvetön, Peter I:s ö och Drottning Mauds land har en särställning och ingår inte något fylke (och har inte egna kommuner). De styrs (i princip) endast av staten.

Innan systemet med amt inrättades, har man haft andra, nu avskaffade, regionala uppdelningar: len, stiftamt, folkland, fogderi, ting och syssel.

Fylkeskommunen[redigera | redigera wikitext]

En fylkeskommun är en offentlig, folkstyrd myndighet som tillvaratar enskilda offentliga förvaltnings- och tjänsteproducerande uppgifter i ett fylke.

Varje fylke med undantag för Oslo utgör en fylkeskommun (kommunlagens tredje paragraf). Huruvida Oslo enligt lagen ska anses som en kommun eller en fylkeskommun eller både och avgörs från fall till fall.

Fylkestinget väljs direkt av fylkets invånare vid kommun- och fylkestingsval. Direktval till fylkestinget beslutades av Stortinget 1974 och hölls första gången 1975. Val hålls vart fjärde år och nästa val hålls 2015[Uppdatering behövs].

Fylkesrådman är den översta administrativa ledaren av en fylkeskommun. Fylkesordföranden är den valde ledaren av fylkestinget.

Fylkesman[redigera | redigera wikitext]

Fylkesmannen är en statlig ämbetsman som finns i varje fylke och som utses av regeringen och som leder en statlig myndighet kallad fylkesmannsembetet. Detta motsvarar landshövdingen och länsstyrelsen i Sverige. Det finns totalt 18 fylkesmän eftersom Oslo och Akershus fylke har en gemensam fylkesman.

Förteckning över Norges fylken[redigera | redigera wikitext]

Karta över Norges fylken.
Fylke Huvudort
Akershus Oslo
Aust-Agder Arendal
Buskerud Drammen
Finnmark Vadsø
Hedmark Hamar
Hordaland Bergen
Møre og Romsdal Molde
Nordland Bodø
Nord-Trøndelag Steinkjer
Oppland Lillehammer
Oslo Oslo
Rogaland Stavanger
Sogn og Fjordane Leikanger
Sør-Trøndelag Trondheim
Telemark Skien
Troms Tromsø
Vest-Agder Kristiansand
Vestfold Tønsberg
Østfold Sarpsborg

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Fylkes- og kommuneoversikt". Kartverket.no. Läst 24 mars 2014. (bokmål)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Norges fylken.