Fyrhjulsdrift

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fyrhjulsdrift är ett begrepp inom fordonsvärlden som vanligen betyder allhjulsdrift eftersom de allra flesta personbilar endast har fyra hjul och då blir allhjulsdriva med fyrhjulsdrift (4x4).

Det finns dock även fordon med fler hjul som kan ha fyrhjulsdrift, till exempel ledbussar, som vanligen har tre hjulaxlar, då drivs bakersta och mellersta hjulaxlarna medan främsta hjulaxeln är helt frirullande, dessa har då således fyrhjulsdrift med drivning på fyra av sex hjul (6x4) men ej allhjulsdrift.

Den sistnämnda tekniken har under slutet på 2010-talet börjat användas på moderna bakmotorledbussar som vanligtvis endast har drivningen på bakersta hjulparet. Detta för att undvika fällknivseffekt där bussen viker sig vid till exempel halka, men även för att förbättra framkomligheten i halka till exempel vid körning i uppförsbackar.

Tekniken fanns under 2020-talet på ett fåtal olika elektriskt drivna ledbussar, till exempel MAN Lion's City 18E och Van Hool Exqui.City 18.

Det finns även boggibussar med mekanisk drivning på båda hjulparen i boggiaxeln.

Det finns även fler fordon, till exempel lastbilar med 6–8 hjul och fyrhjulsdrift (6x4 eller 8x4), då i form av en fyrhjulsdriven boggibakaxel. Det finns även fler konfigurationer med fordon med flera axlar där flera, dock inte alla, är drivande.