BMW

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
BMW AG
BMW.svg
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Tyskland München, Tyskland
Nyckelpersoner Norbert Reithofer
styrelseordförande
Familjen Quandt
delägare (46 procent)
Bransch bil- och motorcykeltillverkning
Antal anställda 105 800 (2012)
Historia
Grundat 1916
Grundare Franz Josef Popp
Ekonomi
Omsättning 50,68 miljarder euro
Rörelseresultat 289 miljoner euro
Vinst efter skatt 204 miljoner euro
Struktur
Dotterbolag Rolls-Royce Motor Cars
BMW Motorrad
MINI
Övrigt
Webbplats www.bmwgroup.com
www.bmw.com (personbilar)
Fotnoter Statistik från 2009

BMW, Bayerische Motoren Werke AG är en tysk bil- och motorcykeltillverkare med huvudkontor i München. Företaget äger även Rolls-Royce och MINI. BMW är involverade i flera motorsporter, bland annat formel 1 där de sedan 2005 äger majoriteten i BMW Sauber.

BMW:s huvudkonkurrenter är bland andra Mercedes-Benz, Volvo, Audi, Lexus och Jaguar.

BMW:s historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: BMW:s historia
BMW 328, en öppen sportbil lanserad 1936.
BMW 2500, lanserad 1968 och föregångaren till BMW:s exklusivaste modellserie i nuläget BMW 7-serien.
En BMW 3-serie av senaste generation. Den kallas F30 (detta är sedanen, Touring modellen kallas F31 och Gran Turismo modellen kallas F34).

7 mars 1916 grundades företaget Bayerische Flugzeug-Werke (BFW). Detta datum ser BMW idag som företagets grundande men detta var då inte BMW. BMW har nämligen till en början delad historia mellan BFW och Rapp-Motorenwerk. 1917 bytte Rapp-Motorenwerke namn till Bayerischen Motoren-Werke - BMW. BMW kunde under krigsåren etablera sig som flygmotortillverkare under Första världskriget som präglade den tyska industrin. Fram till 1918 lade den tyska krigsmakten in stora beställningar på flygmotorer. Logotypen symboliserar enligt BMW en del av Bayerns flagga. Man byggde en stor fabrik vid Münchens flygplats Oberwiesenfeld.

Tysklands nederlag i kriget för med sig att BMW tvingas under restriktioner från och med 1919. Man får inte längre tillverka flygplansmotorer då detta ses som en del i en tyska upprustning. Under 1920-talet startar en diversifiering för att hålla företaget vid liv. Under 1920-talet börjar BMW med motorcykeltillverkning (1923) och biltillverkning (1928). Dessa grenar samsas nu med den 1924 återupptagna flygmotortillverkningen. Motorcyklarna och bilarna tävlar framgångsrikt och BMW:s förare tillhör de mest framgångsrika.

Under 1930-talet börjar BMW:s ingenjörer att utveckla motorer och nya vackra fordon tar vid. Element som ska komma att bli typiska för BMW lanseras bland dem dubbelnjurgrillen som lanseras 1933. Andra världskriget ändrar företagets inriktning. Under 1930-talet har BMW tillsammans med staten satsat alltmer på flygmotortillverkning som blir dominerade under kriget. BMW:s krigsproduktion för med sig att företagets fabriker bombas med huvudfabriken i München i centrum. BMW var under krigsåren ett av de företag som använde krigsfångar och fångar från koncentrationslägren som slavarbetare i sina fabriker. Ca 25 000-30 000 slavarbetare har använts enligt BMW själva.

Efter kriget måste BMW börja om på nytt. Under 1950-talet lanserar BMW nya modeller men får inget genombrott och hamnar i ekonomiska svårigheter som kulminerar 1958-1959 då man står på ruinens brant och är på väg att säljas ut till konkurrenten Daimler-Benz. Företagsledaren Herbert Quandt går in i företaget och tar över ruljangsen vilket är början till vändningen för BMW. Under 1960-talet lanserar BMW nya modeller där BMW 1500 får ses som en milstolpe. En ny modern sedan tar BMW tillbaka till de fina salongerna och framgångarna fortsätter. Utifrån 1500 kommer BMW 1600 som i sin tur utvecklas till BMW 1600-2. BMW tar marknadsandelar och kan i slutet av 60-talet lansera nya stora modeller i BMW 2500 och BMW 2800. Ägarfamiljen var också inblandad i projektet Amphicar.

1970-talet innebär nya framgångar där BMW kan positionera sig än mer med ett nytt modellprogram som man fortfarande har. 1972 lanseras 5-serien och senare 3-serien, 6-serien och slutligen 7-serien. BMW manifesterar sina framgångar genom invigningen av det nya huvudkontoret tillika landmärket "fyrcylindern" 1972. En internationalisering tar vid där BMW satsar på nya exportmarknader och befäster sina position. Under 1980-talet fortsätter BMW sin positiva utveckling med att lansera nya modeller där de nya Touring-vagnarna i 3- respektive 5-serien tillhör de stora nyheterna. BMW kommer även med nya dieselmotorer och fyrhjulsdrift. 1980-talet är decenniet då BMW kan börja satsa stora resurser på utveckling när man skapar två nya utvecklingscentra. BMW ökar stadigt sin produktion.

Den internationalisering som startade på 1970-talet får sin naturliga fortsättning under 1990-talet då BMW satsar med blandade resultat. Nya fabriker startas i bland annat USA och Eisenach men satsningen på brittiska Rover-koncernen visar sig vara en katastrof. "Den engelske patienten" kostar BMW miljarder och 2000 avyttrar man allt utom Mini. 1994 tillverkar man för första gången fler bilar än rivalen Mercedes-Benz. 1998 köper man rättigheterna till Rolls-Royce.

I dag har bilmärket BMW hög status, kvalitet och pris och konkurrerar på samma prestigemarknad som till exempel Mercedes och Audi. 2004 såldes för första gången över en miljon bilar av märket BMW. BMW-koncernen växer och man har de senaste åren kunnat öka sin produktion stadigt. Man har kommit igen efter åren då stora resurser gick till MG Rover. Internationaliseringen fortsätter: BMW har numera produktion för och i de nya stora marknaderna i Ryssland och Kina.

BMW tillverkade tidigare motorer åt formel 1-stallet Williams men säsongen 2006 etablerade BMW ett eget F1-stall genom köp av det schweiziska Sauberstallet.

Huvudkontor och BMW Museum[redigera | redigera wikitext]

Huvudkontoret BMW Vierzylinder i München byggdes i början av 70-talet och är en futuristisk skapelse som föreställer fyra cylindrar. Huvudkontoret ligger vid den vid samma tid uppförda Olympiaparken. Vid huvudkontoret ligger fabriken och BMW Museum.

BMW i Sverige[redigera | redigera wikitext]

BMW var länge en ovanlig bil i Sverige. Under efterkrigstiden lyckades generalagenten Förenade Bil i Malmö inte etablera varumärket i större omfattning. Det var först under 1970-talet som bilarna blev allt mer förekommande på de svenska vägarna, och 2014 stod BMW:s dotterbolag BMW Group Sverige för sex procent av nybilsförsäljningen i Sverige.[1] Bolaget säljer både BMW:s personbilar och motorcyklar.

Det finns flera olika BMW-klubbar i Sverige som samlas under det gemensamma taket BMW Club Schweden.

Tidslinje[redigera | redigera wikitext]

Företagsledningen[redigera | redigera wikitext]

BMW logo

Den dominerade ägargrenen de senaste decennierna har varit familjen Quandt. Familjen Quandt äger 46,6 % av aktierna fördelade på Herbert Quandts änka Johanna Quandt och barnen Susanne Klatten (född Quandt) och Stefan Quandt. Försäkringsjätten Allianz äger 6,52 % medan resterande aktier är utspridda.

Eberhard von Kuenheim ledde under 23 år BMW under företagets stora expansion och internationalisering. Under Bernd Pischetsrieder skedde köpet av Rover vilket ledde till Bernd Pischetsrieders avgång 1999. 2006 blev Norbert Reithofer ny BMW-chef. BMW rekryterar i regel internt vad gäller chefsposten.

BMW-chefer[redigera | redigera wikitext]

BMW:s personbilar[redigera | redigera wikitext]

BMW:s modellnamn[redigera | redigera wikitext]

Den karaktäristiska designen på kylargrillen - ett kännetecken för BMW:s personbilar sedan 1930-talet. På bilden visas en BMW 2002.
BMW tog sig in på SUV-marknaden år 2000 med BMW X5. På bilden visas den något mindre BMW X3 som lanserades 2003.

BMW har de senaste 30 åren skapat ett modellsystem baserat på serier (ty. Reihen): 3-serien, 5-serien och 7-serien men under perioder även 6-serien och 8-serien. I dessa serier har man sedan haft ytterligare indelningar. Exempel: 316, 320, 325 eller 520, 525, 540. (uttalsexempel: "tre-sexton"). Ursprungligen betecknade de två sista siffrorna motorns cylindervolym - t.ex. hade 318 en motor med 1,8 liters volym. Senare har många avsteg gjorts från den standarden - inte minst när samma grundmotor har levererats med olika effektuttag.

Ibland frångår BMW detta med modeller som Z3, Z4 och numera även Stadsjeep-modellerna X1, X3, X5 och X6. Sportmodellerna heter M3, M5 etc. Värt att notera är att BMW med sina interna beteckningar särskiljer olika generationer av respektive modell genom internbeteckningar med E följt av siffror. Även en del BMW-entusiaster använder E-beteckningen för att tydligare visa vilken modell de syftar på, men den används inte vid marknadsföring eller gentemot kunderna. Exempel: E12 är den första generationen av 5-serien - F10 den senaste.

Många BMW-bilar som rullar i trafiken saknar det emblem som visar vilken modellbeteckning de har. Det är en valmöjlighet för nybilsköparen om man vill ha modellbeteckningen bak på bilen eller inte. Kända BMW-modeller i historien är till exempel 1950-talets 507, 1960-talets coupé 3.0, den lilla 2002 (3-seriens föregångare) och supersportbilen M1. Under 2004 lanserade man 1-serien som är en BMW:s första modell i den så kallade Golfklassen.

Alla BMW-modeller som byggs ritas först med kol och krita på ett speciellt papper.

Karaktäristiska drag[redigera | redigera wikitext]

 • Den så kallade njurgrillen, med två bredvid varandra separata luftintag. Första gången "njurarna" kom på en BMW var på BMW 303 1933.
 • På vardera sida om grillen har en BMW två separata runda strålkastare. Nyare modeller har även "Angeleyes" som är runda ringar som lyser runt strålkastarna.
 • Bakänden av de bakre sidofönstren brukar ha en "knick", den så kallade Hofmeister-knicken, kanten går uppåt-bakåt en bit längst ner innan de följer bakfönstrets lutning uppåt-framåt. "Knicken" har skapats av Wilhelm Hofmeister, tidigare chefs-designer på BMW.
 • BMW byggde länge enbart bakhjulsdrivna samt fyrhjulsdrivna bilar med karaktär av bakhjulsdrift. Detta tillsammans med en viktfördelning på 50/50 samt dynamisk stabilitetskontroll gör bilarna mycket trevliga och konsekventa i sitt uppförande, även på svenska vintervägar. Numera bygger BMW också framhjulsdrivna bilar. Den nya framhjulsdrivna 2-serien och Mini är baserade på samma plattform. 2-serien kan också fås med fyrhjulsdrift.

Modellprogram[redigera | redigera wikitext]

Se vidare Lista över BMW:s bilmodeller

Aktuellt modellprogram 2009[redigera | redigera wikitext]

BMW:s motorcyklar[redigera | redigera wikitext]

BMW S 1000 RR
Huvudartikel: BMW Motorrad

Se vidare Lista över BMW:s motorcykelmodeller

Inom motorcyklar tillhör BMW de ledande och har bland annat varit vanliga hos den svenska motorcykelpolisen. Man tillverkar såväl glidare som terrängmotorcyklar, deltar bland annat i Paris-Dakar-rallyt. Motorcyklarna tillverkades tidigare i både München och Berlin men sedan 1969 är Berlin ensam tillverkningsort.

Den första BMW-motorcykeln tillverkades 1923 och MC-delen var från början ett substitut för den förbjudna flygmotortillverkningen. De stora framgångarna man fick med den första modellen BMW R32 föranledde en fortsättning. BMW fick snart framgångar på racingbanorna med sina motorcyklar. BMW hade redan på sin första modell det som märket blivit känt för - kardandrift och boxermotor.

BMW Motorsport[redigera | redigera wikitext]

BMW M[redigera | redigera wikitext]

BMW gör även specialversioner av sina modeller genom dotterbolaget Motorsport GmbH, som startades den 24 maj 1972. Numera heter företaget M GmbH, eller BMW M. Några av BMW M:s mest kända versioner är 3.0 CSL, M1, M3 och M5. M-emblemet på BMW:s bilar förkunnar att BMW M gjort specialversionen och man har varit en starkt bidragande orsak till BMW:s uppgång till prestigemärke. M GmbH har även en avdelning som heter BMW Individual. Individual har hand som eventuella specialönskemål som kunderna kan tänkas ha, exempelvis speciella lacknyanser, interiörer eller annan utrustning som inte finns i ordinarie utrustningslistor.

Formel 1[redigera | redigera wikitext]

Tom Coronel är en av förarna som kör en BMW 320 TC i World Touring Car Championship.

BMW levererade, till och med säsongen 2005, motorerna till Williams i Formel 1. Till säsongen 2006 köpte BMW upp stallet Sauber och körde mellan 2006 och 2009 under namnet BMW Sauber F1 Team. Till säsongen 2010 köpte Sauber upp BMW och man tävlade under 2010 med stallnamnet BMW Sauber F1 Team trots att BMW hade dragit sig ur Formel 1. Detta skedde på grund av att man hade lämnat sin ansökan om namnbyte för sent.

World Touring Car Championship[redigera | redigera wikitext]

BMW deltar framgångsrikt i World Touring Car Championship (WTCC), världsmästerskapet i standardvagnsracing. Andy Priaulx har blivit världsmästare för märket tre gånger. Sedan säsongen 2011 deltar BMW inte längre med fabriksteam, men flera privatteam kör fortfarande med bilar från dem.

Nürburgring 24h[redigera | redigera wikitext]

Det berömda 24-timmarsloppet på tyska Nürburgring och dess nordslinga har en speciell roll i BMW:s racinghistoria. Flertalet gånger har de segrat och år 2004 och 2005 tog de en dubbleseger, med den V8-motoriserade BMW M3 GTR.

Specialmodeller[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera företag som gör specialversioner av olika BMW-modeller.

Tillverkningsorter[redigera | redigera wikitext]

Fabriker i Tyskland[redigera | redigera wikitext]

BMW:s fabrik i München.

Berlin (1939-)
BMW Motorrad i Berlin tillverkar BMW:s motorcyklar i Spandau. Fabriken började med att tillverka flygplansmotorer men gick över till motorcyklar med hela tillverkningen förlagd dit 1969. 1979 tillkom tillverkning av bilkomponenter. 1900 arbetar vid fabriken som internt heter Werk 3.1.BMW Berlin

Dingolfing (1967-)
Anläggningen i Dingolfing blev en del av BMW-koncernen genom köpet av Glas 1967. BMW byggde om hela anläggningen och ställde om den till BMW-produktion. Anläggningen är 2013 BMW:s största med 18 000 anställda och tillverkning av 5-, 6- och 7-serierna.[2] 2011 tillverkades här 343 000 personbilar.[3] Dessutom BMW:s central för reservdelar. BMW Dingolfing

Eisenach (1992-)
BMW Fahrzeugtechnik GmbH i Eisenach med 250 anställda tillverkar produktionsverktyg. Eisenach har dessutom en viktig roll historiskt då man under förkrigstiden hade sin biltillverkning här. Efter kriget konfiskerades fabriken av DDR och tillverkning av EMW startades. Efter murens fall var BMW snabbt tillbaka i Eisenach. BMW Eisenach

Nattetid utanför BMW Welt i München.

München (1922-)
Münchenverken ligger i direkt anslutning till huvudkontoret i München och har inte minst en viktig roll historiskt. 1923 tog man här steget till att börja tillverka motorcyklar och sedan började även biltillverkning. Fram till Andra världskriget utvecklades bilarna här medan tillverkningen skedde i Eisenach. Konsekvenserna av kriget gjorde att Eisenach-fabriken förlorades och München-fabriken blev platsen för rekonstruktionen av företaget. Idag har fabriken 9 000 anställda som tillverkar 3-serien, motorer samt komponenter till andra sammansättningsfabriker. Cirka 200 000 personbilar och 300 000 motorer ligger årsproduktionen på. Bland motorerna som byggs här V12-motorerna för BMW 7-serie, Rolls-Royce Phantom och Rolls-Royce Ghost.[4]

Regensburg (1986-)
Fabriken i Regensburg byggdes 1984-1986 och produktionen startade 1986.[5] Tillverkar 3-seriens olika versioner samt M3, BMW 1-serie och BMW Z4. Fabriken står även för tillverkningen av specialfordon. 9 000 anställda tillverkar cirka 300 000 fordon årligen.[6] BMW Regensburg

Landshut (1967-)
Fabriken i Landshut tillverkar komponenter till BMW:s sammansättningsfabriker (personbilar, motorcyklar, formel 1). Här produceras bland annat komponenter i lättmetall i gjuteriet, plastdetaljer för interiör och exteriör, elektronikkomponenter och kardanaxlar. 3000 anställda. I anslutning till fabriken finns ett utvecklingscentrum, Landshuter Technologie- und Innovationszentrum (LITZ).[7][8]

Leipzig
Fabriken i Leipzig öppnade 2005 och tillverkar idag BMW 1-serien och 2-serien i varianter. 5200 anställda.[9][10]

Wackersdorf (1999-)
Fabriken i Wackersdorf ansvarar för komponenter och ingår i Innovationspark Wackersdorf. Fabriken ansvarar för förpackning av delar och material till BMW:s CKD-produktion. I anslutning finns underleverantörer som bland annat levererar stolar (Lear Corporation) och armstöd. 2700 anställda.

Fabriker i Europa utanför Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Graz, Österrike (ej egen fabrik)
Magna Steyr tillverkar på uppdrag Mini Countryman.

Hams Hall, Storbritannien (2001-)
Öppnade produktionen 2001 och levererar bensinmotorer till BMW (1- och 3-serien samt X1) och Mini. Hams Hall levererar motorer till fabrikerna i Regensburg, Leipzig, Graz och Oxford. Därutöver till monteringsfabriker. Produktionen låg på ca 385 000 motorer (2012).[11][12]

Swindon, Storbritannien
Komponenter

Bracknell (Goodwood), Storbritannien
Rolls-Royce

Kaliningrad, Ryssland
Joint-venture med Avtotor. Tillverkar 2500 fordon årligen för den ryska marknaden. BMW Kaliningrad

Oxford, Storbritannien
Tillverkar Mini. 4500 anställda.

Steyr, Österrike (1979-)
BMW:s största motorfabrik som startade produktionen 1982. År 2012 tillverkade man över en miljon motorer varav 700 000 dieselmotorer.[13] 2600 anställda. BMW Steyr

Fabriker utanför Europa[redigera | redigera wikitext]

Rosslyn, Sydafrika (1968/1975-)
BMW:s första fabrik utanför Tyskland startade som Praetor Monteerders 1968 och blev helägt av BMW under namnet BMW South Africa 1975.[14] Idag tillverkas BMW 3-serie här med en årsproduktion på 53 000 bilar.[15]

Shenyang, Kina (2003-)
Brilliance China Automotive Holdings Limited (Joint venture) tillverkar 3- och 5-serien för den kinesiska marknaden.

Spartanburg, USA (1994-)
Tillverkar BMW X5 och BMW Z4 Roadster främst för den amerikanska marknaden. 4700 anställda. BMW Zentrum/Spartanburg

Produktionssiffror[redigera | redigera wikitext]

2002 2003 2004 2005 Förändring
BMW 930 221 944 072 1 059 978 1 122 308 +5,9%
MINI 160 037 174 366 189 492 200 119 +5,6%
Rolls-Royce - 502 875 692 -20,9%
Motorcyklar 93 010 89 745 93 836 92 012 -1,9%

I motorcykeltillverkningen är ej BMW C1 medräknad.
Källa: BMW Group

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning.[16]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [1]
 2. ^ http://www.bmw-besuchen.com/de/dingolfing/index-dingolfing.html
 3. ^ http://www.bmw-werk-dingolfing.de/dingolfing/htdocs/lowband/com/de/index.html
 4. ^ http://www.bmw-werk-muenchen.de/lowband/com/de/index.html
 5. ^ http://www.bmw-werk-regensburg.de/lowband/com/de/index.html?lh=http://www.bmw-werk-regensburg.de/lowband/com/de/werk/content_geschichte.html
 6. ^ http://www.bmw-werk-regensburg.de/lowband/com/de/index.html
 7. ^ http://www.bmw-besuchen.com/de/landshut/index-landshut.html
 8. ^ BMW Landshut
 9. ^ http://www.bmw-werk-leipzig.de/leipzig/deutsch/lowband/com/de/index.html
 10. ^ http://www.bmw-werk-leipzig.de/ BMW Leipzig
 11. ^ http://www.bmw-plant-hamshall.co.uk/facts-figures/plant-overview/factory-data.aspx
 12. ^ BMW Hams Hall
 13. ^ 1.029.496 motorer tillverkades, http://www.bmw-werk-steyr.at
 14. ^ http://www.bmwplant.co.za
 15. ^ http://www.bmwgroup.com/d/0_0_www_bmwgroup_com/produktion/produktionsnetzwerk/produktionsstandorte/werk_rosslyn.html
 16. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

 • BMW, Schlegelmilch Rainer W., Lehbrink Hartmut, von Osterroth Jochen, Könemann 1999, ISBN 3-8331-1059-7
 • BMW - Eine deutsche Geschichte, Horst Mönnich, ISBN 3-492-04618-5
 • BMW - Meilensteine der Motorradgeschichte, Jürgen Gassebener, Alan Cathart, ISBN 3-613-02064-5
 • BMW Isetta und Ihre Konkurrenten, Helwart Schrader
 • Geschichte des Motors - Motor der Geschichte, Karlheinz Lange, ISBN 3-932169-04-2
 • BMW Roadster, Cabrios und Sportwagen seit 1936, Halwart Schrader
 • BMW, Jürgen Lewandowski
 • Historien om BMW, Andrew Noakes, ISBN 1-4054-6343-0

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


BMW BMW M Mini Rolls-Royce motorer
Tidslinje, 1960-talet-nutid
Klass Serie 1960-talet 1970-talet 1980-talet 1990-talet 2000-talet 2010-talet
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6
Kompakt 1-serien E87 F20
Mellan 3-serien 1602/1802/2002 E21 E30 E36 E46 E90 F30
Stor 3-serie GT F34
5-serien 1500/1800/2000 E12 E28 E34 E39 E60 F10
Lyx 5-serie GT F07
7-serien E3 E23 E32 E38 E65 F01 G11
Coupé 2-serien F22
4-serien F32
6/8-serien 2000CS E9 E24 (6) E31 (8) E63 (6) F12 (6)
Roadster Z-serien Z1 Z3 E85 (Z4) E89 (Z4)
Superbilar   M1 Z8
SUV X1 E84 F48
X3 E83 F25
X4 F26
X5 E53 E70 F15
X6 E71 F16
MPV Active Tourer F45