Gåsmors sagor

Från Wikipedia

Gåsmors sagor (fransk titel: Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités - Contes de ma mère l'Oye) är en barnbok av Charles Perrault. Boken är en samling av åtta sagor, en novell och två berättelser på vers som utgavs första gången på franska 1697. Boken kom att bli mycket populär, vilket bidrog till att Perraults övriga verk hamnade något i skymundan. Den utgavs första gången på svenska 1955, i översättning av Hjalmar Gullberg.[1][2]

Bakgrund

Gåsmors sagor gavs ut vid en tid då sagor inte var för barn, utan för vuxna. Sagor var på modet i samhällets övre klasser, och de sagor som ändå fanns för barn spreds muntligt av barnmorskor och barnskötare som kom till städerna för att arbeta.[3] Perrault influeras av dessa muntliga berättelser när han skriver Gåsmors sagor.

Perrault nådde en explosiv och oanad framgång med Gåsmors sagor när den utgavs 1697, vilket resulterade i en andra upplaga redan samma år. Olyckligtvis bidrog framgången till motgångar då intresset efter hand svalnade allteftersom nya sagor gavs ut. Vid Perraults död 1703 var intresset för hans sagor så gott som obefintligt. Sagornas popularitet minskade sedermera beroende på upplysningstidens ideal.

Flera av historierna i Gåsmors sagor fanns med i Bröderna Grimms Kinder- unde Hausmärchen från 1812, utan hänvisning till källan och ofta omgjorda för att bli mer barnvänliga. Bröderna Grimms bok gavs ut på svenska första gången 1860 under titeln Bröderna Grimms Barn- och folksagor,[4] alltså nästan hundra år före översättningen av Gåsmors sagor, så i Sverige är det deras versioner av berättelserna som fått fäste.

Innehåll

Boken innehåller åtta sagor på prosa, en novell och två rimmade berättelser. De tre sistnämnda skrev Perrault före sagorna, därför anges årtal. Många av sagorna har levt kvar in i våra dagar, och är välkända för barn och vuxna:

Adapteringar

Referenser

  1. ^ Libris: Gåsmors sagor] Länkad 2014-04-11
  2. ^ [a b c d e f g h i j k l] Svenskt översättarlexikon: Gåsmors sagor Länkad 2014-04-11
  3. ^ Mémoire de la France, éditions Larousse
  4. ^ Libris: Bröderna Grimms Barn- och folksagor. (saml. 1) Länkad 2014-04-11