Ugglebergen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Góry Sowie)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Uggleberget.
Bergskedjan markerad i grått på den polska geomorfologiska kartan.

Ugglebergen, polska: Góry Sowie, tyska: Eulengebirge, tjeckiska: Soví hory, är en bergskedja i sydvästra Polen som utgör en del av bergskedjan Sudeterna, belägen i Nedre Schlesiens vojvodskap. Den högsta toppen är Wielka Sowa, på 1 015 meter över havet. Bergskedjan avgränsas i nordväst av Bystrzycas floddal och i sydost av bergspasset vid Srebrna Góra.

Området är ett populärt område för vandrings- och naturturism genom närheten till storstaden Wrocław, och sedan 1991 finns en naturpark och flera vandringsleder i området. De viktigaste turistorterna i regionen är Walim, Jugów och Sokolec.

Under andra världskriget påbörjade Nazityskland anläggandet av ett större bunkersystem och Führerhauptquartier i trakten av Walim samt under slottet Książ (Schloss Fürstenstein) i Wałbrzych, det så kallade Projekt Riese. Tvångsarbetare, koncentrationslägerfångar och krigsfångar arbetade på projektet mellan 1943 och 1945, och omkring 5000 fångar dog under arbetet. Projektet avbröts i slutet av kriget men delar av de halvfärdiga tunnlarna är idag öppna för visningar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Eulengebirge.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]