Göteborgskalaset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Göteborgskalaset
PlatsGöteborg, Sverige Sverige
Aktiva år1990-talet-2000-talets första decennium

Göteborgskalaset var Sveriges största stadsfestival,[källa behövs] en gatufest som ägde rum i stora delar av centrala Göteborg.

Göteborgskalaset arrangerades varje år under andra veckan i augusti, då festplatser iordningställdes på flera platser i staden. På festplatserna sattes det upp scener och det byggdes tillfälliga serveringslokaler, både öl- och restaurangtält. På flera av ställena spelade musiker upp till dans, höll visuppträdanden eller pop- och rockkonserter, vissa år hade det dukats upp bord för "räkfrossa" på Avenyn.

Det största arrangemanget anordnades i samband med att Göteborg var värd för VM i friidrott 1995. Som förövning till det stora kalaset 1995 ordnades liknande stadsfester i mindre skala från 1991. Det mest spektakulära på festen 1993 var invigningen på Götaplatsen då Staffan Mossenmark lät framföra "konsert för 24 glassbilar". År 2001 samordnades kalaset med Sveriges radios musiksatsning: Popstad , vilket innebar att kalaset utökades och förändrades. De följande åren ordnades kända musikframföranden i Frihamnen. Den 4-13 augusti 2006 hölls ett kalas i samma storleksordning som det 1995, ingående som en del av EM-festen som ordnades i samband med EM i friidrott 2006.

Från 2007 har Göteborgskalaset ersatts av Kulturkalaset, som det året ägde rum 14-19 augusti. En viktig orsak till detta var att politiker oroade sig över att fylla och brottsfall ökade kraftigt under Göteborgskalaset och från och med 2007 vill man sätta en mer städad prägel på evenemanget.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]