Gamlestadens bibliotek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gamlestadens bibliotek ligger i den låga vita byggnaden, till vänster om det vita höghuset i mitten av bilden.

Gamlestadens bibliotek är ett folkbibliotek i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg, invigt 1960.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1930 skrev Gamlestadens arbetarkommun till stadens myndigheter och påtalade behovet av ett bibliotek. Man tyckte att det var för långt att bege sig till Redbergslid efter arbetets slut. Året därpå kom en ny framställan, där SKF erbjöd sig att betala en grundplåt på 10 000 kr. Gamlestadsborna återkom sedan med flera förslag. Men ingen av dessa propåer ledde till något resultat. Sedan 1930-talet drev man även frågan om ett Medborgarhus i Gamlestaden och när principbeslut om Medborgarhus äntligen fattades av stadsfullmäktige 1952 ingick även ett folkbibliotek i planerna. Men det kom att dröja ända till 1960 innan Medborgarhuset inklusive Gamlestadens bibliotek stod klart.

År 1994 fick Medborgarhuset och biblioteket en ny entré, med en vacker foajé som även fungerar som tidningsrum för det numera mycket trångbodda biblioteket.

Biblioteket har idag omkring 30 000 böcker, språkkurser, ljudböcker, barnfilmer. Man prenumererar på 200 tidningar och tidskrifter. Det finns böcker på många språk. Det finns även tillgång till datorer med internetuppkoppling, skrivare, scanner samt ett trådlöst nätverk med internetuppkoppling.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.goteborg.se/wps/portal/gamlestadensbibliotek

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]