Garageport

Från Wikipedia
Vipport
Takskjutport

Garageport är öppningsanordningen till ingången till garage och/eller förråd i hus eller i fristående byggnad. Olika typer av garageport är slagport, vipport eller takskjutport.

Slagport[redigera | redigera wikitext]

En slagport ser ut som en stor pardörr. Två portblad sitter fast med gångjärn i karmens sidor. Den är lätt att öppna och gå in genom, eftersom man då bara behöver öppna ena portbladet. Portbladen öppnas som regel utåt och tar plats utanför huset när de öppnas.

Vipport (vipp-port)[redigera | redigera wikitext]

En vipport har ett stort dörrblad som fälls upp med hjälp av ett handtag eller med motordrift (med fjärrstyrning). Bladet sitter fast i metallarmar på sidorna och justerbara fjädrar hjälper till att dra upp portbladet. I öppet läge sticker knappt hälften av portbladet ut utanför huset och resten sticker in i huset. Det är en enkel konstruktion som håller länge. Lätt och snabb att montera. Vissa vipportar kan ha oskyddade fjädrar som ger klämrisk.

Takskjutport[redigera | redigera wikitext]

En takskjutport består av 4-5 sammanlänkade portdelar som glider upp i taket på en skena, i likhet med ett rulljalusi. Öppnas med handtag eller med motordrift (med fjärrstyrning). Porten går rakt upp och in i garaget. Känslig för påkörning och kräver noggrann montering för att den ska kunna glida lätt på skenorna.

Se även[redigera | redigera wikitext]