Gateshead FC

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gateshead Football Club är en engelsk fotbollsklubb från Gateshead, Tyne and Wear i England. Hemmamatcherna spelas på Gateshead International Stadium i Gateshead. Smeknamnen är The Tynesiders och The Heed.

Klubben grundades 1977 och många betraktar den som en efterföljare till Gateshead AFC som spelade i the Football League mellan 1930 och 1960 och som tvingades till likvidation 1973.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tidigare klubbar i Gateshead[redigera | redigera wikitext]

Historien om Gateshead Football Club är en fragmenterad historia med många olika klubbar som tagit stadens namn. Den första bekräftade klubben Gateshead NER FC bildades 1889 och man spelade i Northern Football Alliance League till 1903. En annan klubb Gateshead Town FC gick med i Northern Football Alliance League 1905 för att sedan byta till North-East Counties League 1911, samma år blev man professionella och drog mycket publik. Efter några kämpiga säsonger beslöt man sig för att inte återbilda klubben efter första världskriget. 1919 var det dax för en ny Gateshead klubb, från början kallad Close Works, senare omdöpt till Gateshead Town FC. De spelade också i Northern Football Alliance League, den klubben höll på i fem år innan de lade ner verksamheten 1924.

Under sex år så fanns det ingen fotbollsklubb men så flyttade Football League klubben South Shields FC från South Shields till Gateshead. Klubben hade dålig ekonomi och hoppades kunna förbättra den i en ny stad och valde Gateshead då kommunstyrelsen var väldigt entusiastisk. En ny stadion Redheugh Park byggdes och i augusti 1930 vann Gateshead FC över Doncaster Rovers med 2-1 inför en publik på 15 545.

De spelade i de lägre divisionerna av Football League tills de blev utröstade ur ligan 1960. 1968 var man med och bildade Northern Premier League men 1970 hamnade man sist och ramlade ur. Man spelade sedan ett år i Wearside League med ökade finansiella problem och tvingades lämna sin stadion och flytta till Gateshead Youth Stadium. De spelade sedan två år i Midland League på den nya arenan men ekonomin blev inte bättre och man tvingades till likvidation 1973.

Ett tredje Gateshead Town FC dök upp och spelade en säsong i Northern Combination League. Sedan var det dags för ett återupplivat South Shields FC igen. De döpte om sig till Gateshead United FC och spelade tre säsonger i NPL innan de lade ner verksamheten 1977.

Det nuvarande Gateshead FC[redigera | redigera wikitext]

Ett återupplivat Gateshead FC fick ta över Uniteds plats i NPL. Youth Stadium hade nu renoverats och döpts om till Gateshead International Stadium. Med både en ”ny” arena och styrelse gjorde Gateshead äntligen framsteg och 1983 vann man NPL och avancerade uppåt i systemet till Alliance Premier League. Man åkte sedan jojo fram och tillbaka under några år mellan de båda ligorna innan man etablerade sig i Football Conference där man sedan spelade till 1998 då man kom på näst sista plats och flyttades ned i NPL.

I samband med att The Football Association genomdrev en omfattande omstrukturering av National League System (NLS) 2004 räckte en 6:e plats i Northern Premier Leagues First Division för uppflyttning till Premier Division.

Säsongen 2007-08 hamnade klubben på en tredje plats och kvalificerade sig till slutspelet, där vann man över Buxton FC med 2-0 i playoffinalen och flyttades upp till Conference North. Gateshead avancerade säsongen därpå upp till Football Conference efter att ha placerat sig som 2:a i Conference North och vunnit playoffinalen mot AFC Telford United med 1-0.

Säsongen 2013-14 gjorde Gateshead sin bästa säsong hittills i Football Conference och nådde ända fram till playoffinalen till League Two men föll på Wembley mot Cambridge United med 0-2.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]