Gatlingkulspruta

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gatling)
Hoppa till: navigering, sök
Gatlingkulspruta på hjullavett

Gatlingkulsprutan var den första effektiva kulsprutan. Den uppfanns 1861 under amerikanska inbördeskriget av Richard J. Gatling och patenterades den 9 maj 1865. Uppfinnarens avsikt var att färre soldater skulle krävas för uppgiften och kriget därmed kunna slutföras snabbare och med mindre förluster.

Problemet med snabb skottlossning är att skjutvapnet blir överhettat. Gatlings konstruktion löste detta genom att tio pipor fastsatta på en roterande ställning avlossades i turordning, medan de övriga kyldes. Soldaten drev runt ställningen med en vev. Kanonen sköt flera skott i sekunden. Originalversionen av vapnet kom inte att användas i någon större utsträckning under amerikanska inbördeskriget, men användes i många krig under senare delen av 1800-talet fram tills att den ersattes av den moderna kulsprutan.

I modern tid har grundtanken bakom gatlingkulsprutans konstruktion med roterande pipor åter kommit till användning, bland annat i form av den s.k. minigun som används på flygplan, helikoptrar och stridsfartyg. Ett exempel på en minigun som används för understöd av marktrupp är automatkanonen GAU-8 Avenger, som används på det amerikanska attackflygplanet Fairchild A-10 Thunderbolt. I detta fall är det den extremt snabba mekanismen och den minskade risken för överhettning av eldrören man vill åt. Konstruktionen medger både högre skottfrekvens och längre skottsalvor än en konventionell automatkulspruta.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]