Automatkanon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En 25 mm M242 automatkanon i en M2 Bradley.

Automatkanon (militär förkortning: akan) är en kanon som har någon form av automatiserad laddning och kan avfyra många skott i snabb följd. Vapen av liknande typ men med en kaliber mindre än 20 mm kallas kulsprutor. En del mindre, och framför allt äldre, automatkanoner kan närmast beskrivas som förstorade kulsprutor.

Automatkanoner kan vara gasomladdade eller rekylomladdade, eller vara helt beroende av en yttre kraftkälla för omladdningen. Matningen av ammunitionen kan ske via tygband, metallänkar, magasin eller lös matning genom stora patronledare.

En automatkanon kan ha ett fast, eller flera roterande eldrör. Automatkanoner med roterande eldrör kallas ofta Gatlingkanoner (efter uppfinnaren Richard Gatling). En annan typ av automatkanon är revolverkanonen som har en fast pipa men ett roterande kammarstycke med flera kammare (patronlägen) – likt en revolver.

Amerikanska automatkanoner är ofta beroende av yttre kraftkällor och den kända GAU-8/A i kaliber 30x173 mm kräver en motor på hela 52 kW för att fungera.

En av de mest kända automatkanonerna är den svenska 40 mm Lvakan m/36 från Bofors. Den största automatkanonen som tillverkats är Bofors 15,5 cm Bandkanon 1A.

De snabbaste automatkanonerna är Gatlingkanoner och några av dem kommer upp i eldhastigheter på 10 000 skott per minut.