Gauses princip

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gauses princip innebär att arter med liknande ekologiska nischer inte kan samexistera i en stabil miljö. Mannen bakom Gauses princip var den ryske biologen Georgij Gause.

Om två djurarter har väldigt likartade levnadssätt blir konkurrensen om resurser mycket intensiv. I och med att olika arter har olika fysiologi kommer kampen alltid att gynna den ena arten. Detta leder till att storleken av de olika populationerna förändras utifrån kampen om resurser, och att den en arten ofta helt trängs undan.

Ett exempel är när brunråttan i Sverige trängde undan svartråttan, som nu anses vara så gott som utdöd.

Experiment[redigera | redigera wikitext]

År 1932 publicerade Georgij Gause en artikel om två sorters jästs (Saccharomyces Cerevisiae och Schizosaccharomyces kefir) konkurrens för överlevnad i en begränsad miljö. Två olika test gjordes med både de olika jästtyperna för sig och blandade med varandra. När de båda fick växa för sig själva var tillväxten mångfaldig, på ca 50 timmar växte Cerevisiae ungefär tio gånger och kefir cirka fem. Resultatet när de fick konkurrera var att trots att de båda började med ungefär samma volym så slutade Saccharomyces Cerevisiae med en ungefär 10 gånger större volym än kefir.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ G.F Gause (1/4 1932). Experimental studies on the struggle for existence. Zoologiska Museet, Moskvas Universitet.