Genever

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hollandse Graanjenever

Genever, även benämnd jenever eller genièvre, är en enbärskryddad spritsort. Den framställs i Nederländerna, Belgien och angränsande delar av Frankrike (departementen Nord och Pas-de-Calais) och Tyskland (delstaterna Nordrhein-Westfalen och Niedersachsen). Den får enligt EU:s regler endast framställas i detta område.[1]

Ordet kommer ytterst från latinets ord för en, juniperus.[2] Genever är föregångaren till gin och dricks som kyld snaps till en bit mat eller som long-drink i dess Tom Collins-variant: John Collins. Drycken uppfanns av en apotekare i Nederländerna under 1500-talet och blev en stor framgång då den var billig att framställa och inte behövde lagras.

Det finns två sorters genever, en ung - jonge - som har lätt och torr smak, och en lagrad - oude - som är kraftfull, oljig och söt.[2]

I alliansen mellan England och Nederländerna i kriget mot Frankrike på 1680-talet drack nederländarna genever på slagfältet för att dämpa sin rädsla och smärta. Detta berusningstillstånd gjorde nederländarna orädda och stryktåliga i strid och kom sedan att kallas Dutch Courage, "nederländskt mod"[källa behövs]. Senare framställde även engelsmännen sin egen genever under namnet gin.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 110/2008 av den 15 januari 2008 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, spritdrycker, samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 1576/89”. EU. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/HTML/?uri=CELEX:32008R0110&qid=1602599170104&from=en. Läst 13 oktober 2020. 
  2. ^ [a b] ”genever - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/genever. Läst 6 oktober 2017.