Genever

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hollandse Graanjenever

Genever, eller jenever, är en holländsk enbärskryddad spritsort. Ordet kommer ytterst från latinets ord för en, juniperus.[1] Genever är föregångaren till gin och dricks som kyld snaps till en bit mat eller som long-drink i dess Tom Collins-variant: John Collins. Drycken uppfanns av en apotekare i Holland under 1500-talet och blev en stor framgång då den var billig att framställa och inte behövde lagras.

Det finns två sorters genever, en ung - jonge - som har lätt och torr smak, och en lagrad - oude - som är kraftfull, oljig och söt.[1]

I alliansen mellan England och Holland i kriget mot Frankrike på 1680-talet drack holländarna genever på slagfältet för att dämpa sin rädsla och smärta. Detta berusningstillstånd gjorde holländarna orädda och stryktåliga i strid och kom sedan att kallas Dutch Courage, "nederländskt mod"[källa behövs]. Senare framställde även engelsmännen sin egen genever under namnet gin.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”genever - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/genever. Läst 6 oktober 2017.