Genomgripande störning i utvecklingen

Från Wikipedia
Genomgripande störning i utvecklingen
Klassifikation och externa resurser
ICD-10F84
ICD-9299
DiseasesDB33524
eMedicineped/1780 
MeSHsvensk engelsk

Genomgripande störningar i utvecklingen var föregångaren till Autismspektrumtillstånd. I ICD-10 samlade denna kategori ett antal neuropsykiatriska funktionsnedsättningar med gemensamma begränsningar inom de tre områdena social interaktion, kommunikation och föreställningsförmåga.

Genomgripande störningar i utvecklingen innefattar enligt diagnosmanualen DSM-IV-TR fem diagnoser: autism, desintegrativ störning i barndomen, Retts syndrom, Aspergers syndrom och genomgripande störning i utvecklingen UNS. [1] Någon exakt siffra över hur många som har en genomgripande störning i utvecklingen finns inte, men det uppskattas vara sex till tio barn på tusen, vilket är detsamma som 0,6-1% av befolkningen.

Enligt DSM-IV[redigera | redigera wikitext]

I Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (DSM-IV) för 1994 fastställs fem djupa utvecklingsmässiga störningar:

Enligt ICD-10[redigera | redigera wikitext]

I den internationella klassificering av sjukdomar och hälsoproblem (ICD-10) från 1992 är utvecklingen av djupgående störningar i åtta kategorier:

[2]

Alla stora utvecklingsmässiga störningar har några symtom gemensamma: Kliniskt betydelsefulla nedsättningar i adaptiva funktioner, vanligast är med Kommunikation från Primär ADL, samt:

  • Svårigheter att använda och förstå språket
  • Svårigheter i relationen med andra människor
  • Svårigheter med förändringar i miljön och det dagliga flödet
  • Repetitiva kroppsrörelser och andra stereotypa beteenden

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Introduktion till genomgripande storningar Autismforum Arkiverad 9 augusti 2012 hämtat från the Wayback Machine. (Läst 2012-07-22
  2. ^ ICD-10 Arkiverad 11 juli 2012 hämtat från the Wayback Machine., Socialstyrelsen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]