Georg Lagerstedt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Georg Lagerstedt, cirka 1935.

Georg Vilhelm Lagerstedt, född 23 september 1892 i Agunnaryd, Kronobergs län, död 24 november 1982Lidingö,[1] var en svensk målare, tecknare och illustratör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Georg Lagerstedt föddes i Småland och blev en kosmopolit med stora kunskaper i språk och historia. På 1910-talet studerade han på Slöjdföreningens skola och på Valands målarskola, där Gunnar Hallström, Anders Trulson och Axel Erdmann var lärare. Efter första världskrigets militärtjänst bedrev han konststudier i Köpenhamn. Därefter reste han söderut i sällskap med målarkamraterna Torsten Palm, Hugo Zuhr och Sixten Lundbohm och målade intensivt i Spanien och Marocko, och i Paris, där han studerade för André Lhote. Efter debuten i Stockholm 1921 hade han tio separatutställningar och deltog i ytterligare ett sjuttiotal utställningar i Sverige och utomlands.[källa behövs]

Georg Lagerstedt var en av Sveriges mest anlitade tecknare och den första i Sverige som gjort tidningsreportage som kunde reproduceras direkt.[källa behövs][förtydliga] Han var också en skicklig målare, framförallt uppskattad för sina verk med idrottare. Han tecknade musiker, dansare och skådespelare, och han illustrerade böcker av författare – även sådana som själva var konstnärer, som Carl Milles, Evert Taube och Björn von Rosen – och verk av de flesta av tidens Nobelpristagare i litteratur.

Georg Lagerstedt skildrade Småland, Frankrike, Spanien och Marocko på 1920-talet. Han skildrade en värld i förvandling under 1930- och 1940-talet i Europa och Sverige. Han finns representerad vid bland annat Nationalmuseum,[2] Scenkonstmuseet [3] och Teckningsmuseet i Laholm.

Georg Lagerstedt är begravd på Östra kyrkogården i Lund.[4]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Verk illustrerade av Georg Lagerstedt (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]