Geraldine Apponyi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Geraldine Margit Virginia Olga Mária Apponyi de Nagy-Appony, född 6 augusti 1915 i Budapest, död 23 oktober 2002 i Tirana, var drottning av Albanien 1938–1939.

Hon var dotter till den ungerske greven Gyula Apponyi de Nagy-Appony och amerikanskan Gladys Stewart, dotter till USA:s konsul i Antwerpen.

När det österrikisk-ungerska kejsardömet kollapsade vid första världskrigets slut lämnade familjen Ungern och bosatte sig i Schweiz. Hennes far avled 1924 och hennes mor tog med sig Geraldine och hennes två systrar till Menton i södra Frankrike, där barnen växte upp tillsammans med sin mormor. Efter det att hennes mor gift om sig med en fransk militär insisterade hennes fars släktingar på att barnen skulle återvända till Ungern.

Släkten levde i små omständigheter. Trots detta var Geraldine inbjuden till societetsbaler, och hon betraktades som en av den europeiska aristokratins största skönheter; hon kallades för "Ungerns vita ros". Vid en av dessa baler togs ett foto på Geraldine, som kom att förändra hennes liv. Albaniens monark kung Zog I såg fotot och blev handlöst förälskad. Han bjöd in Geraldine till Albanien och friade till henne nyårsdagen 1938.

Bröllopet ägde rum 27 april 1938. Det var ett riktigt "sagobröllop" - hon bar en brudklänning som var prydd med pärlor och diamanter, som kungen beställt från ett modehus i Paris. 50 000 barn klädda i nationaldräkt applåderade brudparet och bland bröllopspresenterna märktes en Mercedes från Adolf Hitler.

Hennes saga som drottning blev dock kort. Tre dagar efter det att hon fött sitt första och enda barn, sonen Leka i april 1939, tvangs familjen att fly från Albanien. Familjen levde sedan i exil, först i Frankrike och sedan i Storbritannien. Efter andra världskrigets slut förbjöds kungen att återvända till Albanien. Familjen reste runt i Europa och sökte en fristad, bland annat i Sverige, innan de så småningom slog sig ned i Egypten. Kungen dog i Paris 1961 och för att kunna ge sin make en värdig begravning tvingades Geraldine pantsätta sin förlovningsring med en enorm blåskimrande diamant.

Efter makens död bodde Geraldine omväxlande i Spanien och Sydafrika. Fyra månader före sin död inbjöds hon till Albanien av 40 medlemmar av parlamentet: hon avled i landets huvudstad Tirana.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]