Geraldine Apponyi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Geraldine Apponyi med kung Zog och andra familjemedlemmar.

Geraldine Margit Virginia Olga Mária Apponyi de Nagy-Appony, född 6 augusti 1915 i Budapest i Ungern, död 23 oktober 2002 i Tirana i Albanien, var drottning av Albanien 1938–1939.

Geraldine Apponyi var dotter till den ungerske greven Gyula Apponyi de Nagy-Appony och amerikanskan Gladys Stewart, dotter till USA:s konsul i Antwerpen. När det österrikisk-ungerska kejsardömet kollapsade vid första världskrigets slut lämnade familjen Ungern och bosatte sig i Schweiz. De återvände till Ungern 1921. Familjens förmögenhet var då borta, eftersom familjen Apponyis gods efter den nya gränsdragningen inte längre låg i Ungern utan i Tjeckien och hade konfiskerats, och de levde på bidrag från hennes farmor. Hennes far avled 1924, och hennes mor tog med sig Geraldine och hennes två systrar till Menton i södra Frankrike, där barnen växte upp tillsammans med sin mormor. Efter det att hennes mor gift om sig med en fransk militär 1926 insisterade hennes fars släktingar på att barnen skulle återvända till Ungern. Geraldine utbildades på en tyskspråkig flickskola i Pressbaum, och presenterades i det lokala societetslivet. Som vuxen arbetade hon en tid på Museum.

Som medlem av den ungerska adeln blev Geraldine inbjuden till societetsbaler, och hon betraktades som en av den europeiska aristokratins största skönheter; hon kallades för "Ungerns vita ros". Vid en av dessa baler togs ett foto på Geraldine, som kom att förändra hennes liv. Albaniens monark kung Zog I såg fotot och blev attraherad. Zog hade då i flera år letat efter en brud, men ett äktenskap med en medlem ur ett kungahus hade varit mycket svårt att arrangera av både religiösa och politiska skäl. Han letade därför vid denna tidpunkt efter en brud ur den europeiska adeln. Han bad sin syster prinsessan Senije Zogu att bjuda in Geraldine till Albanien, där hon deltog i den kungliga nyårsbalen. Han friade till henne nyårsdagen 1938 och fick ja.

Bröllopet ägde rum 27 april 1938. Det beskrevs i internationell press som ett riktigt "sagobröllop", och hon bar en brudklänning som var prydd med pärlor och diamanter, som kungen beställt från ett modehus i Paris. 50 000 barn klädda i nationaldräkt applåderade brudparet och bland bröllopspresenterna märktes en Mercedes från Adolf Hitler. Bröllopet gav mycket positiv publicitet till Albanien. Kungen köpte som bröllopsgåva tillbaka de beslagtagna Apponyi-godsen till hennes familj. Släkten Apponyi framhölls i Albanien för att flera av dess medlemmar i sekel hade stridit mot turkarna.

Geraldine beskrivs som informellt älskvärd och hennes avslappnade sätt uppskattades i ceremoniella sammanhang. Kung Zog var nöjd med den offentliga bild hon gav av landet under representationen och hon ska också ha influerat honom själv att visa sig mer avslappnad i offentliga sammanhang. En vän till hennes ungerska familj, Antoinette de Szinyei-Merse, blev anställd för att hålla henne sällskap och förhindra att hon led av alltför stark hemlängtan.

Hennes saga som drottning blev dock kort. Tre dagar efter det att hon fött sitt första och enda barn, sonen Leka i april 1939, tvangs familjen att fly från Albanien. Familjen levde sedan i exil, först i Frankrike och sedan i Storbritannien. Efter andra världskrigets slut förbjöds kungen att återvända till Albanien. Familjen reste runt i Europa och sökte en fristad, bland annat i Sverige, innan de så småningom slog sig ned i Egypten. Kungen dog i Paris 1961 och för att kunna ge sin make en värdig begravning tvingades Geraldine pantsätta sin förlovningsring med en enorm blåskimrande diamant.

Efter makens död bodde Geraldine omväxlande i Spanien och Sydafrika. Fyra månader före sin död inbjöds hon till Albanien av 40 medlemmar av parlamentet: hon avled i landets huvudstad Tirana.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Tomes, Jason: King Zog: Self-Made Monarch of Albania