Gerda Höjers pris

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gerda Höjers pris instiftades 2017 av TAM-Arkiv för att belöna forskning om tjänstemän, akademiker och deras sammanslutningar. Priset har fått namnet från Gerda Höjer, en svensk sjuksköterska och politiker (folkpartist).

Pristagare (med motivering)[redigera | redigera wikitext]

  • 2017 – Professor Anna Götlind, för att hon i Svensk sjuksköterskeförening 100 år. Bilder av sjuksköterskan, på ett akademiskt stringent och likväl lättillgängligt sätt lyft fram en i huvudsak kvinnlig yrkesgrupps strävan efter erkännande som professionella och dess kamp för rättvisa arbetsförhållanden.
  • 2018 – Publicisten Anders Björnsson, för två viktiga verk om akademikerorganisationers historia. I kunskapens intresse. SACO:s första sex decennier är ett standardverk om Sacos historia. I Organisationen som skapade en profession beskriver han på ett mycket intressant sätt hur arbetsterapeuterna utvecklat sin profession genom målmedvetet organisations- och utbildningsarbete.
  • 2019 – Professor emeritus Lennart G. Svensson, för att han i sin forskning på ett insiktsfullt sätt behandlat yrken och professioner, särskilt analyser av Saco-medlemmars syn på olika aspekter av professionalism och relationer till arbets- och yrkesorganisationer. Vidare har han belyst professionernas utveckling i det svenska samhället, särskilt på den psykosociala integrationens fält vilket rymmer yrken som psykiatrer, psykologer och socionomer.

Källa[redigera | redigera wikitext]

TAM-Arkiv om Gerda Höjers pris: Gerda Höjers pris