Gertrud av Sachsen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Danmarks drottning på 1100-talet, se Gertrud av Sachsen och Bayern.
Gertrud av Sachsen

Gertrud av Sachsen, eller Gertrud Billung, född 1028/1035, död 4 augusti 1113, var en grevinna och senare regent av Holland, och senare en grevinna och regent av Flandern. Hon var gift med greve Florenz I av Holland och andra gången med greve Robert I av Flandern. Hon var Hollands regent som förmyndare för sin son Dirk V av Holland, och senare ställföreträdande regent i Flandern under makens frånvaro.

Gertrud var dotter till hertig Bernhard II av Sachsen och Eilika av Schweinfurt. Gertrud gifte sig första gången omkring 1050 med greve Florenz I av Holland. Maken mördades 1061. Gertrud blev då regent, eftersom makens efterträdare, sonen Dirk, ännu var omyndig. Hennes regering hotades av biskop Vilhelm I av Utrecht, som ockuperade en del av landet.

År 1063 gifte hon sig med greve Robert I av Flandern för att få honom som bundsförvant och stöd för sin regering. Robert ingick då i hennes sons förmyndarregering och blev hennes samregent. Hon blev under sitt andra äktenskap mor till Adele av Flandern. Under makens pilgrimsresa till Jerusalem 1086-91 var Gertrud hans regent i Flandern.

Gertrud begravdes i Flandern.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från nederländskspråkiga Wikipedia, tidigare version.