Gettierproblemet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gettierproblemet är ett centralt problem i modern epistemologi. Edmund Gettier presenterade problemet i en artikel 1963. Anta att ett falskt antagande kan styrkas och att vi genom en slutledningsprincip kan komma fram till ett nytt antagande. Anta att det nya antagandet är sant, är detta då kunskap? De flesta svarar nekande men de har då att ge en definition av kunskap.

Exempel 1:

Simon söker ett jobb men har en rättfärdigad tro att "Johan kommer att få jobbet". Han har också en rättfärdigad tro att "Johan har tio kronor i fickan". Simon kan därför, rättfärdigat, dra slutsatsen att "mannen som ska få jobbet har tio kronor i fickan".

Men Johan får inte jobbet, Simon får det. Som det råkar hända har Simon (ovetandes och av rena slumpen) också tio kronor i fickan. Så hans tro att "mannen som ska få jobbet har tio kronor i fickan" är rättfärdigad och sann, men det verkar inte vara kunskap. Speciellt inte när man betänker faktumet att Simon inte visste om att han hade tio kronor i fickan.

Exempel 2:

Jag tror mig se en fågel i trädet men ser i själva verket bara ett löv. Av en händelse finns det en fågel i trädet men det är inte den jag ser. Jag har då sann, rättfärdigad tro om att "det finns en fågel i trädet", men det är inte kunskap för att jag inte vet om den verkliga fågeln som rättfärdigar min tro.