Gideoniterna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gideoniterna
Grundad1899
TypKristen organisation
Officiella språkEngelska
Det hotellrum i Boscobel där organisationen grundades

The Gideons International, i Sverige Gideoniterna, är en internationell kristen organisation med verksamhet i cirka 200 länder och med medlemmar från alla evangeliska kyrkor och samfund.

Gideoniternas främsta uppgift är att placera biblar och exemplar av Nya Testamentet på hotell, fängelser, sjukhus och vårdhem. Gideoniternas medlemmar överlämnar även ficktestamenten till bland annat fångar, skolungdom, militärer, bilmekaniker och sjukvårdspersonal.

Gideoniternas symbol består av en lerkruka med en eld som flammar upp ur den. Runt krukan finns en ring som symboliserar en basuns munstycke.

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1898 möttes två kristna affärsmän i Boscobel i Wisconsin i USA. De fick då idén att starta en organisation för kristna handelsresande. År 1899 startade John H Nicholson, Samuel E Hill och Will J Knights Gideoniterna och i juli 1908 delades de första 25 biblarna ut. Innan årets slut hade de placerat ut 5 774 biblar på hotellrum i 17 amerikanska delstater.

Gideoniter i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige bildades 1919 Resande Köpmäns Kristliga Förening. Senare bytte man namn till Gideoniterna.

Gideoniterna har tidigare välkomnat enbart män som medlemmar. Det nationella svenska förbundet beslutade 2018 även låta kvinnor bli medlemmar. Den internationella organisationen förbjöd detta och därför lämnade Gideoniterna i Sverige organisationen och kommer successivt att byta namn till Goda nyheter för livet.[1]

Namnet Gideoniterna[redigera | redigera wikitext]

Organisationen är uppkallad efter den Gideon som omtalas i Domarboken i Bibeln.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ottestig, Johannes, Gideoniterna Sverige lämnar organisationen efter oenighet om kvinnligt medlemskap. Dagen 2018-07-06.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]