Gjord

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svart sadelgjord.
Sadelgjord i natur på en Pernillastol.

Gjord eller sadelgjord är en rem som används för att hålla sadel, sele eller täcke på plats och spänns under buken på djuret. En gjord kan vara förfärdigad i till exempel läder, textil (exempelvis linne hampa eller juteväv) syntetmaterial eller mohair.

Beroende på vilken funktion gjorden har ges den olika namn:

  • Sadelgjord används för att spänna fast sadelnhästen. Gjorden går runt hästens bröstkorg (cirka en handflata bakom hästens armbåge). Sadelgjorden sätts fast i sadeln i sadelgjordsstropparna som är fast förankrade i sadeln. På till exempel galoppsadlar spänns sadelgjorden runt sadeln och på westernsadlar har man ofta två gjordar. På dressyrsadlar har man korta sadelgjordar eftersom stropparna på sadeln är långa, och på hopp- och allroundsadlar har man längre gjordar och kortare stroppar. Westernsadelgjordar har oftast ett spänne i varje ände, medan engelska sadelgjordar har två.
  • Däckelgjord håller däckeln på plats i en dragsele.
  • Tömkörningsgjord används när man arbetar hästen på töm och har ringar på olika höjder för tömmarna att löpa igenom.
  • Bukgjord brukar finnas i en dragsele. En westernsadel kan ha både sadelgjord och bukgjord.

Med sadelgjord i möbeltapetsering menas de grova band av flätat linne, hampa eller jute som används som botten i stoppade möbler och som historiskt användes som sadelgjord bland annat till kavallerisadlar på 1600-1800-talet.