Norsknoppa

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gnaphalium norvegicum)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Norsknoppa
Gnaphalium norvegicum a1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningAsterordningen
Asterales
FamiljKorgblommiga växter
Asteraceae
SläkteNoppor
Gnaphalium
ArtNorsknoppa
G. norvegicum
Vetenskapligt namn
§ Gnaphalium norvegicum
AuktorGunnerus, 1772
Hitta fler artiklar om växter med

Norsknoppa (Gnaphalium norvegicum) är en ört i familjen korgblommiga växter. Norsknoppa blir upp till 30 centimeter hög och växer främst i fjälltrakter. Den förekommer i nästan hela den skandinaviska fjällkedjan, på Island, i Skottland och i vissa av övriga Europas bergstrakter.

Norsknoppan är närbesläktad med skogsnoppa och norsknoppa har i tidiga botaniska verk betraktats som en variant av skogsnoppa. Carl von Linné angav bland annat 1755 endast två arter av noppor, skogsnoppa och sumpnoppa. En norsk biskop, Johan Ernst Gunnerus, som även bedrev studier inom botanik, noterade dock 1772 att det fanns vissa genomgående skillnader mellan norsknoppa och skogsnoppa, som att norsknoppan har bredare blad och en kortare och tätare blomställning än skogsnoppan och att antalet bladnerver på de nedersta bladen är olika (skogsnoppan har en nerv och norsknoppan har tre nerver). Norsknoppans blad är även mer gråfilthåriga på ovansidan.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Norsknoppan har fått sitt artepitet, norvegicum, efter Norge, då de första beskrivningarna av hur norsknoppan skiljer sig från skogsnoppan berörde norska noppor. Ett annat namn för norsknoppan är nordnoppa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Lundevall, Carl-Fredrik & Björkman, Gebbe. Vilda växter i Norden, 2007, ICA bokförlag (s. 282).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]