Norsknoppa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Norsknoppa
Gnaphalium norvegicum a1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Asterordningen
Asterales
Familj Korgblommiga växter
Asteraceae
Släkte Noppor
Gnaphalium
Art Norsknoppa
G. norvegicum
Vetenskapligt namn
§ Gnaphalium norvegicum
Auktor Gunnerus, 1772
Hitta fler artiklar om växter med

Norsknoppa (Gnaphalium norvegicum) är en ört i familjen korgblommiga växter. Norsknoppa blir upp till 30 centimeter hög och växer främst i fjälltrakter. Den förekommer i nästan hela den skandinaviska fjällkedjan, på Island, i Skottland och i vissa av övriga Europas bergstrakter.

Norsknoppan är närbesläktad med skogsnoppa och norsknoppa har i tidiga botaniska verk betraktats som en variant av skogsnoppa. Carl von Linné angav bland annat 1755 endast två arter av noppor, skogsnoppa och sumpnoppa. En norsk biskop, Johan Ernst Gunnerus, som även bedrev studier inom botanik, noterade dock 1772 att det fanns vissa genomgående skillnader mellan norsknoppa och skogsnoppa, som att norsknoppan har bredare blad och en kortare och tätare blomställning än skogsnoppan och att antalet bladnerver på de nedersta bladen är olika (skogsnoppan har en nerv och norsknoppan har tre nerver). Norsknoppans blad är även mer gråfilthåriga på ovansidan.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Norsknoppan har fått sitt artepitet, norvegicum, efter Norge, då de första beskrivningarna av hur norsknoppan skiljer sig från skogsnoppan berörde norska noppor. Ett annat namn för norsknoppan är nordnoppa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Lundevall, Carl-Fredrik & Björkman, Gebbe. Vilda växter i Norden, 2007, ICA bokförlag (s. 282).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]