Gottfridsberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Örngatan

Gottfridsberg i Linköping är en relativt central stadsdel, väster om Innerstaden. Den består av de gamla stadsdelarna Barhäll, Fridhem, gamla Gottfridsberg, Tornhagen och Åbylund. Området begränsas i söder av Malmslättsvägen, i öster av Västra Vägen och Bergsvägen, i norr av järnvägen och i väster av Rydsskogen.

Stadsdelen har bland annat dagligvarubutik, restaurang, pizzerior, gatukök och bageri. Här finns även gruppbostäder, sjukhemsplatser och vårdbostäder för dementa, skolor som resursskola, förskola, grundskola och gymnasium. I området finns Folkets park och Cupolen, med arrangemang som exempelvis dans, mässor, och utställningar.

Bebyggelsen domineras av flerbostadshus med 4 788 lägenheter inklusive studentbostäderna i Flamman och Fjärilen. Småhus finns främst i områdena Barhäll, Fridhem och Tornhagen.

I december 2008 bodde 7 717 personer i Gottfridsberg, att jämföra med 1960 års folkmängd med 11 215 personer. Under 2010 sker viss expansion av området, då 63 bostadsrätter byggs i kvarteret Omtanken. Planering pågår för byggnad av 250-300 bostäder vid Folkets park.[1]

Komikern, författaren och regissören Tage Danielsson är uppväxt i Gottfridsberg.

Gränsande stadsdelar[redigera | redigera wikitext]

Gottfridsberg gränsar till stadsdelarna Valla, Ryd, Skäggetorp, Tornby, Vasastaden och Innerstaden. Precis söder om stadsdelen ligger naturreservatet Vallaskogen.[2]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tabeller över Gottfridsberg, Linköpings kommun Arkiverad 5 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Karta över stadsdelar i Linköping, Linköpings kommun Arkiverad 24 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.