Vallaskogen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vallaskogen
Naturreservat
Vallaskogen sommar.jpg
LandSverige
KommunLinköpings kommun[1]
Area38,53 hektar[1]
Inrättat22 mars 1994[1]
Läge
Vallaskogen
Red pog.svg
Vallaskogen
Koordinat58°24′11″N 15°35′24″E / 58.403°N 15.5899°Ö / 58.403; 15.5899
Koder, länkar, kartor
IUCN-
kategori
IUCN-kategori IV: Habitat/Artskyddsområde[1]
NVR-id2001460[1] (karta)
WDPA-id153012 (karta)
FörvaltareLinköpings kommun[1]
Redigera Wikidata

Vallaskogen är ett naturreservat i stadsdelen Östra Valla, Linköpings kommun, Östergötland. Det är det skogsområde som ligger närmast centrum. Eftersom Linköpings universitet ligger på andra sidan av denna skog cyklar många studenter och arbetstagare på vägen genom den varje dag. Mindre skogsstigar används också för jogging, promenader (även hundpromenader), fågelskådning och orientering. En gren av Östgötaleden går genom skogen. Tidigare har också ett motionsspår funnits. Vallaskogen är rik på fornlämningar, bland annat löper ett system av hålvägar tvärs över skogen.

Vallaskogen har beskrivits som en oas mitt i staden. Vallaskogen är i dag drygt 80 hektar, men minst 20 hektar har exploaterats i olika etapper.

Vallaskogen ingår i Valla fritidsområde och gränsar till Gamla Linköping. Dessa tre bör betraktas som en grupp. Tanken är att besökare ska kunna se hur marken användes i Sverige för länge sedan och hur förbindelserna mellan by, åker, och skog såg ut.

Nötkreatur betade i skogen fram till 1930-talet. För närvarande finns det betande får i ett inhägnat område i reservatet. Faunan inkluderar allt från insekter och grodor till fåglar, harar och även enstaka rådjur. Den imponerande floran omfattar mossor, björkar, lönnar, tallar och granar, liksom mindre vanliga orkidéer och mycket gamla ekar.

Under 1970- och 1980-talen planerades en ny stor väg, Vallaleden, genom skogen. Denna väg skulle ha anslutit till Garnisonsrondellen och den stora Vallarondellen, kortaste vägen för bilister men förödande för naturälskare. Efter decennier av aktionsgrupper bildade Linköpingsborna föreningen Rädda Vallaskogen, och lyckades i en folkomröstning enas mot detta hot och 1989 säkrades skogen. Året därpå högg kommunen ner 4 hektar för att bygga bostäder.

Vallaskogen innehåller spår av mänsklig bosättning och odling som går tillbaka tusentals år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] Skyddade områden, naturreservat, 18 december 2015, läst: 20 januari 2017, licens: CC0