Gräng

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gräng, av franskans grain, som betyder sädeskorn, eller bär eller böna, eller upphöjning, noppa, prick, ärr, märke eller smula. Gräng används för att beskriva en ytstruktur hos till exempel målardukar, akvarellpapper, pastellpapper, pannåer eller hos läder.

Gräng beskriver strukturer som kan förklaras som skrovlig, ojämn eller kornig. Begreppet används ofta för att beskriva ytstrukturen på till exempel målarduk, papper och läder.

I målerikonsten påverkas knottrigheten, grängen, beroende på det underlag man använder. Torkningstiden på det underlag som man använder, såsom målarduk, akvarell- och pastellpapper och pannåer, påverkas av grängens beskaffenhet. När man väljer papper som underlag kan man välja gräng i olika skalor.

Pannåer av trä, masonit, papp, eller syntetiskt material var ett svårt underlag på grund av det fuktiga klimatet i Venedig redan på medeltiden. På skivan eller pannån, som kommer från franskans panneau och ytterst av senlatinets pannus, som betyder "tygstycke", "duk" eller "trasa", kan man måla direkt eller fästa en bild. Pannåerna svällde ofta och då rörde sig målningarna och sprack. För att skapa strukturer och annan känsla i målningen började man därför att använda sig av duk som underlag och även att utnyttja vävda dukars olika gräng.

Källor[redigera | redigera wikitext]