Grace Hopper

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Grace Hopper
Grace Hopper (Januari 1984)
Grace Hopper (Januari 1984)
Information
Född 9 december 1906
New York
Död 1 januari 1992
Arlington, Virginia
Begravningsplats Arlingtonkyrkogården
Försvarsgren  USA:s flotta
Land USA USA
Tjänstetid 1943–1966, 1967–1971, 1972–1986
Grad Rear Admiral, Lower Half

Grace Hopper (född Murray), född den 9 december 1906 i New York, död den 1 januari 1992 i Arlington, Virginia, var en amerikansk IT-specialist och sjöofficer (flottiljamiral).

Hopper ärvde sitt matematikintresse från mamman Mary Van Horne och fattade tidigt intresse för maskiner i allmänhet, och senare för beräkningsautomater (datorer) i synnerhet. Hon blev tidigt reservofficer i USA:s flotta, och arbetade under andra världskriget med dess beräkningsautomater. Hon övergick till civil tjänst vid Eckert-Mauchly Computer Corporation (senare Remington Rand) 1949. Senare återgick hon till flottan, där hon i en första fas arbetade till 1966, då hon pensionerades som kommendörkapten. Åtta månader senare återanställdes hon temporärt för en period om sex månader. Denna utsträcktes emellertid ett flertal gånger, och hon blev inte slutgiltigt pensionerad förrän 14 augusti 1986, vid 79 års ålder. Hon övergick därefter till att arbeta vid Digital Equipment Corporation som seniorkonsult, en post hon behöll till strax före sin död.

1985 befordrades hon till flottiljamiral (Rear Admiral, Lower Half).

I sitt arbete fann hon att det var onödigt arbetsamt att programmera beräkningsautomaterna och kom på idén att göra ett program som kunde översätta text till datorspråk, en så kallad kompilator. Hennes Flow-Matic var den första kompilatorn som översatte engelska till maskinspråk, och blev klar 1952. När man senare såg ett behov av en kompilator anpassad för att skriva datorprogram för ekonomi och annan företagsinriktad hantering (engelska common business orientation) ledde hon en grupp som med Flow-Matic som utgångspunkt skapade COBOL (COmmon Business Oriented Language) som blev klart 1959 i sin första version.

Utmärkelser (urval)[redigera | redigera wikitext]

Smeknamn[redigera | redigera wikitext]

Hon fick bland annat smeknamnen "Amazing Grace" och "Grandma Cobol".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]