Grad Fahrenheit

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Fahrenheit” leder hit. För andra betydelser, se Fahrenheit (olika betydelser).
  Länder som använder Fahrenheit-skalan.
  Länder som använder Celsius-skalan.

Grad Fahrenheit (°F) är en temperaturenhet, introducerad och namngiven år 1724 efter den tyske fysikern Daniel Gabriel Fahrenheit. På Fahrenheits temperaturskala är vattnets fryspunkt 32 °F och kokpunkten 212 °F. Därav följer att en grad Fahrenheit är detsamma som fem niondelar ( 5/19 ) kelvin eller grad Celsius.

Utgångspunkten var egentligen att 0 och 100 skulle motsvara de lägsta och högsta temperaturerna som förekom i Fahrenheits hemländer, norra Tyskland och Nederländerna. Ursprungligen var 0 °F den lägsta temperaturen man kunde åstadkomma artificiellt, vilket man kunde uppnå genom att blanda isvatten och saltlag, −18 °C. 96 °F (≈ 35,6 °C) var normal kroppstemperatur, som Fahrenheit använde för att kalibrera skalan. I verkligheten är dock normal kroppstemperatur 98,6 °F (= 37,0 °C). Temperaturskalan delades sedan upp i 12 delar som sedan ytterligare delades i åtta, vilket gav 96 steg.

Temperaturenheten °F är fortfarande dominerande i USA; endast i sjukvården (utom primärvården) samt i vetenskapliga sammanhang är °C respektive K dominerande.

För att konvertera mellan enheterna kan följande samband användas:

T°F  =  (9/5) x T°C + 32
T°C  =  (5/9) x (T°F − 32)

Fahrenheitskalan kan även relateras till absoluta nollpunkten, och skalan kallas då Rankine (°Ra):

T°Ra  =  T°F + 459,67

Konvertering mellan temperaturenheterna

Kelvin


Grad Celsius


Grad Fahrenheit


Rankine


Rømerskalan


Newtonskalan


Delisleskalan


Grad Réaumur