Grand tour

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För cykelloppen, se Grand Tour (cykellopp).
För TV-serien, se The Grand Tour.
Letters from several parts of Europe and the East, 1763

Grand tour kallades internationellt den resa som förr avslutade utbildningen för huvudsakligen adelns ungdomar.[1] På äldre svenska kallades fenomenet bildningsresa eller peregrination[1] (av latinets peregrinus), ord som dock inte måste avse just den resan. Grand tours förekom mellan 1500– och 1700-talet och en resa pågick vanligen under flera år[1]. Traditionen med dessa bildningsresor blomstrade från omkring 1660 fram till tågens införande runt 1840. Rom var det viktigaste av resmålen genom dessa århundraden - inte minst berodde detta på att den katolska kyrkan under lång tid lockat till sig pilgrimer till jubileumsår, då troende gjorde botgöringsvandringar till de viktigaste kyrkorna i staden.

Peregrination kom senare för en tid att ses som en påbjuden erfarenhet för all högutbildad ungdom. De orter som skulle besökas var noga planerade i förväg, och det antecknades vilka historiska samband som var av särskilt intresse. Det fanns både obligatoriska resmål och frivilliga sådana, där de senare kunde väljas i mån av tid och pengar.

Påbjudna resmål[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”grand tour”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/grand-tour. Läst 18 december 2016.