Grannskapsenhet

Från Wikipedia
Version från den 18 februari 2014 kl. 17.31 av Josvebot (Diskussion | Bidrag) (WPCleaner v1.31b - Fixed using Wikipedia:SF - Kategori med mellanslag)
Exempel för grannskapsplaneringen: bostadsområdet Skönstaholm i Stockholm.

En grannskapsenhet är en stadsplaneringsidé där mindre enheter i en stor stad skall ha ett självständigt liv och bestå av bostäder runt ett centrum. I grannskapsenheten skall allt för det dagliga livet finnas inkluderande butiker, skolor, kyrkor, parker med mera. Man tänker sig vidare att staden skall växa genom att grannskapsenhet läggs till grannskapsenhet.

Idén med grannskapsenheter växte fram i början av 1900-talet som en protest mot rutnätsplanen och ansågs vara mer lämpad för gemenskap och samhörighet. Först diskuterades detta bland sociologer men anammades snart av arkitekter. Stadsplanen med dess öppna ytor skulle uppmuntra till dialog och genom detta skulle demokratiska processer växa fram, menade man.

Till Sverige kom influenserna framförallt från England, men även till viss del från Tyskland. I Sverige fick det även en tydlig politisk dimension, där grannskapsenheten tänktes stärka den demokratiska människotypen.

Exempel för grannskapsenheter i Sverige

Se även

Källor