Grey Gardens (2009)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grey Gardens (spelfilm)
(Grey Gardens)
GenreSpelfilm
RegissörMichael Sucsy
ProducentHBO
ManusMichael Sucsy
Patricia Rozema
SkådespelareJessica Lange
Drew Barrymore
Premiär2009
Speltid104 minuter
LandUSA
Språkengelska
IMDb

Grey Gardens är en spelfilm från 2009 som delvis bygger på dokumentären Grey Gardens från 1975.

Spelfilmen producerades av det amerikanska TV-bolaget HBO och är regisserad av Michael Sucsy. Jessica Lange och Drew Barrymore gör rollerna som Big och Little Edie och Jeanne Tripplehorn den som Jacqueline Kennedy.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om mor och dotter Bouvier, faster respektive kusin till Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis, som bor i en förfallen högreståndsvilla i East Hampton utanför New York. Både den 80-åriga mamman och hennes 56-åriga dotter heter Edith Bouvier Beale, men kallas "Big Edie" och "Little Edie". De två excentriska kvinnorna kommer ur den amerikanska societen och har levt ett gott liv men under åren har de isolerat sig i en drömvärld och låtit allt omkring sig förfalla. Filmen tar sin början 1936, genom tillbakablickar.

Big Edie såg sig som sångerska. Little Edie ville bli dansare och skådespelare i New York, men föräldrarna ville att hon skulle stanna på Grey Gardens. Big Edie skilde sig senare från Little Edies far Phelan Beale. Big Edie blev sjuk och Little Edie kände sig tvungen att ta hand om modern.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]