Grogarnsberget

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grogarnsberget
Fornborg
Grogarnsberget (19).JPG


Land Sverige
Landskap Gotland
Län Gotland
Kommun Gotland
Socken Östergarn
Koordinater 57°26′32″N 18°53′20″E / 57.44219°N 18.88901°Ö / 57.44219; 18.88901
Höjdläge 25 m ö.h.
Kulturmärkning
Fornlämning
 - FMIS beteckn Östergarn 13:1
Information från FMIS.
Utsikt från Grogarnsberget med Skånerevet i bakgrunden.
Grogarnsberget från öster
Utsikt från Grogarnsberget mot Östergarnsholm

Grogarnsberget är en 30 meter hög bergsklint och ett naturreservat i Gotlands kommun i Gotlands län, belägen i Östergarns socken strax öster om Katthammarsvik på östra Gotland.

I norr, där Grogarnsberget skjuter ut i havet och bildar udden Grogarnshuvud, finns resterna av Gotlands, näst Torsburgen, största fornborg.[1] Berget skyddas från norr, öst och väst av branta stup och från syd av en 450 meter lång vall av kalksten och jord, vilken troligtvis har varit förstärkt med träpalissader. Fornborgen har sannolikt uppförts under senare delen av järnåldern.

Naturen på Grogarnsberget består till största delen av alvarmark. Den kan närmast beskrivas som karg hedmark med tunna jordlager som bär gles, mestadels lågvuxen vegetation. Här finns torktåliga samt kalkgynnade arter, på försommaren bergsskrabba, S:t Pers nycklar, småfingerört och grusviva. På sommaren ser man gul, vit och stor fetknopp, tulkört, solvända, backtimjan, gulmåra, blåeld och kungsljus. Karaktärsväxt är även gräset grusslok, som dominerar kalkberget från högsommaren. Sveriges största fjärilsart, apollofjärilen, är vanlig på berget. Bergets nästan 3 kilometer långa klintkant är på flera ställen täckt av väldiga rasmassor.

Från berget har man en vidsträckt utsikt över bland annat Östergarnsholm och dess två fyrar. Naturreservatet består även av klapperstensstränderna utmed Skånerevet öster om berget.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ FMIS Östergarn 13:1 - Riksantikvarieämbetet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]