Guðríður Símonardóttir

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Guðríður Símonardóttir, känd som Tyrkja-Gudda ("Turk-Gudda") född 1598, död 18 december 1682, var en av de 242 islänningar som år 1627 kidnappades av pirater från Barbareskstaterna i ett berömt fall känt som De turkiska kidnappningarna.

Guðríður var gift med en fiskare och mor då hon tillfångatogs i en raid av pirater på Island. Hon såldes sedan på slavauktion som konkubin i Algeriet. Hon var en av de få som köptes fria av Kristian IV av Danmark och återvände till Island ett årtionde senare. Före sin återkomst hade hon sänts till Danmark för att lära sin religion och sitt språk på nytt. Hon undervisades av teologistudenten Hallgrímur Pétursson, och efter att ha blivit gravid med honom och fått reda på att hon var änka gifte hon sig med honom. Hon var dubbelt så gammal som han, och då hon återvände till Island utsattes hon för förakt av islänningarna som betraktade henne som en hora och en hedning.

Jakob Jónsson skrev en episk pjäs om "Tyrkja-Gudda" (1952). Steinunn Johannesdottir skrev en bok, Reisubók Guðríðar Símonardóttur om henne (2001).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.