Gulkindad honungsfågel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gulkindad honungsfågel
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Lichenostomus chrysops chrysops 2.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljHonungsfåglar
Meliphagidae
SläkteCaligavis
ArtGulkindad honungsfågel
C. chrysops
Vetenskapligt namn
§ Caligavis chrysops
Auktor(Latham, 1801)
Utbredning
YellowfacedHEmap.png
Synonymer
Lichenostomus chrysops
Hitta fler artiklar om fåglar med

Gulkindad honungsfågel[2] (Caligavis chrysops) är en fågel i familjen honungsfåglar inom ordningen tättingar.[3] IUCN kategoriserar arten som livskraftig.[1]

Fältkännetecken och ekologi[redigera | redigera wikitext]

Gulkindad honungsfågel är liten till medelstor. Både det svenska namnet och det vetenskapliga artepitetet refererar till det distinkta gula bandet på sidan av huvudet. Den har en stark och klar sång, som är bland de första som hörs på morgonen. Den har vid spridning över östra och sydöstra Australien, i öppen terräng som karakteriseras av växter med hårda blad, från sanddyner vid kusten, till högt uppe i bergen, och i skogslandskap längs åar och floder.

För att vara en honungsfågel har den en ganska kort näbb. Man tror att den är anpassad till en diet av flugor, spindlar och skalbaggar, kompletterat med nektar och pollen från växter som till exempel släktena Banksia och Grevillea och mjuka frukter. Den kan både fånga insekter i luften och plocka dem från bladen på buskar och träd.

En del av de gulkindade honungfåglarna lever bofasta på en plats, medan hundratusentals flyttar norrut mellan mars och maj för att tillbringa vintern i södra Queensland och återvända i juli och augusti för att häcka i södra New South Wales och Victoria. De formar sociala monogama par och lägger två eller tre ägg i fint skålformade fågelbon. Framgångsprocenten kan vara låg, men paren häckar flera gånger per säsong.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Gulkindad honungsfågel delas in i tre underarter:[3]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Den livsmiljö där den gulkindade honungsfågeln trivs bäst är känslig för röjning, betning och ogräs. Men eftersom den är vanlig och väl spridd bedöms den inte som hotad av utrotning. I en del områden betraktas den som ett skadedjur.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2016 Caligavis chrysops Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 10 december 2016.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]