Gunhild (svensk drottning)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ruinen efter Gudhems kloster, som Gunhild enligt legenden, dock felaktigt, ska ha grundat.

Gunhild, som levde under 1000-talet, var en kvinna som sägs ha varit gift med den svenske kungen Anund Jakob och möjligen också med den danske kungen Sven Estridssen. Hennes levnadsår är inte kända, men hon blev änka och levde möjligen under kung Emund den gamles regeringstid på 1050-talet. Saxo Grammaticus kallar henne ibland Guda eller Gyda.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppgifterna om drottning Gunhild är få och motsägelsefulla; framförallt har hon ofta i historien förväxlats med sin eventuella dotter Gyda, som också kallades Gunhild Anundsdotter. Det är dock osäkert om denna Gunhild Anundsdotter var Gunhilds biologiska dotter eller styvdotter.

Adam av Bremen meddelar i ett skolion att hon var änka efter Anund, och att hon inte skall förväxlas med en "Gude" som dödades av Thora.[1]

I Adams berättelse om Emund den gamle, och hur denne skickade iväg Adalvard den äldre från ärkestiftet Hamburg-Bremen, meddelas också hur de på vägen hem efter att ha passerat "bergstrakterna i Sverige" kom till en "helgonlik" drottning Gunhild, som skilts från danernas kung eftersom de var för nära släkt, och att hon nu levde utanför Danmark och ägnade sig åt fromma arbeten.[2] Detta har tolkats som att Anund Jakobs änka hade gift om sig med Sven Estridssen, men enligt Hans Gillingstam är detta felaktigt.[3]

Enligt en myt ska Gunhild som änkedrottning ha grundat Gudhems kloster då hon återvände till sitt gods i Västergötland från Danmark år 1052. Gudhem ska ha tillhört hennes gårdar. Klostret i Gudhem grundades dock i själva verket hundra år senare, år 1152. Också här har hon blandats ihop med sin (styv)dotter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Adam av Bremen, bok 3, skolion 66. Sid. 189
  2. ^ Adam av Bremen, bok 3, kapitel 15. Sid. 140
  3. ^ Hans Gillingstam. ”Gunhild”. Svenskt biografiskt lexikon. http://www.nad.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=13305. Läst 27 november 2012.