Gunnar Gjukason

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gunnar Gjukeson)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gunnar Gjukeson

Gunnar (Gundahar, Gundahari, tyska Gunther, latin Gundaharius eller Gundicharius, fornengelska Gúðere, fornnordiska Gunnarr) var en halvt mytologisk kung av Burgund under tidigt 400-tal. Legender om honom finns nedtecknade i latinska, medeltida medelhögtyska, fornnordiska, och fornengelska texter, som särskilt rör relationer med Sigurd Fafnesbane (Siegfried på tyska) och hans död genom förräderi av hunnern Attila (Atle i fornnordisla sagor).

Som Gunnar Gjukason (på nysvenska Gjukesson) är han i nordisk mytologi en dödlig människa som svor fostbrödralag med Sigurd. Son till Gjuke och Grimhild.

Sigurd och Gunnar räddade Brynhild som de både åtrådde, hon, å sin sida, åtrådde Sigurd. Han var dock trolovad med Gunnars syster Gudrun och besvarade därför inte hennes känslor. Av svartsjuka driver Brynhild Gunnar och hans bröder att mörda Sigurd varpå Gunnar blir ägare till Andvares guldskatt. Hunnernas konung Atle gifter sig med Gudrun och lockar Gunnar och dennes bror Högne till sig. De gräver ner sin skatt i floden Rhen innan de tillfångatas och dödas av Atle. Rhenguldet lyckades ingen finna.

Se även[redigera | redigera wikitext]