Gustaf Torshell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gustaf Torshell, född 1681 i Stockholm[1], död den 1 mars 1744 i Stockholm, var en svensk illuministlöjtnant, ritmästare, medaljgravör, tecknare och miniatyrmålare.

Han var från 1722 gift med änkan Sara Catharina van Muyden (född von Egmond). Torshell studerade under flera år från 1708 medaljgravyr för Arvid Karlsteen i Stockholm under utbildningstiden fick han även handledning i miniatyrmålning och etsning. Han föreslogs att efterträda illuministen Zierle vid fortifikationen 1711 och han tillträdde tjänsten 1712. När det framkom att Karlsteen på grund av försvagad syn inte kunde sköta sitt arbete vid riksbanken blev han 1715 påtänkt som myntgravör vid riksbanken men Karlsteen hävdade att han kunde fullfölja sina uppdrag och att Torshells kunskaper i myntgravyr var bristfälliga. Han fick konfirmationsfullmakt som illuministlöjtnant vid fortifikationen 1717 och samma år utnämns han till ritmästare för hovets pager. Från 1743 var han på grund av sjukdom oförmögen att upprätthålla tjänsten vid fortifikationen. Det finns inga kända medaljer framställda av Torshell och de medaljer som eventuellt framställdes under hans lärotid blev signerade av Karlsteen men det finns några gjutna porträtt i tenn som i ingick i Nischers medaljsamling bevarade. Man har antagit att han är upphovsman till porträttet av Karl XII på markmynten som präglades 1708–1710 eftersom framställningen av porträttet avviker från de båda myntgravörerna vid myntverket Bengt Westman och Karlsteen och Torshell är då den enda kandidaten till framställningen. Bland hans andra arbeten finns några porträtt utförda i punktmaner på stålspegel samt vignettbilden ned en gammal man som planterar träd till Vetenskapsakademiens första publikation 1738 sant ett förslag till en minnesvård över ätten Torstensson. Han utförde fina och behagliga miniatyrporträtt i det något kritaktiga gouachemaner, som tillhör målningar av denna art från 1700-talets förra hälft, samt dessutom åtskilliga smärre tavlor. Torshell finns representerad vid bland annat Nationalmuseum[2] i Stockholm och Ateneum i Helsingfors.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Torshell, Gustaf, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]