Gutnisk femkamp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gutnisk femkamp är en av grenarna i den gutniska olympiaden även kallad Stångaspelen på Gotland. De fem grenar som ingår i gutnisk femkamp är 100 meter sprint, varpalängdkastning, höjdhopp, stångstötning och ryggkast. Efter varje gren slås någon/några deltagare ut ur tävlingen så att det blir 4 personer kvar som tävlar i ryggkast.

Profiler[redigera | redigera wikitext]

Erik Larsson är en mycket känd femkampare. Han har vunnit gutniska femkampen 6 gånger varav 5 gånger i rad. Han är inte bara känd från gutnisk femkamp utan han har även gjort enorma framsteg i friidrott också. Bland annat junior-SM-guld.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna som är med är inte bara från Gotland. Det har kommit deltagare från bland annat Kalmar, Stockholm, Göteborg och Nynäshamn. Även skottar har varit med och även en och en annan tysk.

Klasser[redigera | redigera wikitext]

Det är olika klasser man tävlar i. Mästarklassen, drängklassen, Turist och nybörjarklassen, damklassen, gubbklassen, ungdomar 13-16 år och ungdomar 13 år och neråt. När mästarklassen ska avgöras är arenan full av åskådare. Tävlingen är alltid andra helgen i juli vilket gör att många turister ser på tävlingarna. Stångaspelen är en av de största turistattraktionerna på Gotland.