Högmarsö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Högmarsö på kartan över Stockholms skärgård
Red pog.svg
Högmarsös läge i Stockholms skärgård.

Högmarsö är en ö i Stockholms skärgård. Den är belägen längs Furusundsleden innanför Yxlan, sydväst om Furusund, i Norrtälje kommun. Det är en 2 kvadratkilometer stor ö med en fast befolkning på 40 personer. På sommaren växer befolkningen till drygt 1 000 personer.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ön har varit bebodd sedan 1500-talet. År 1876 startades ett varv på Högmarsö. Det startades på initiativ av flera av redarna i omgivningarna med "Blidökungen" Johan Österman i spetsen. Jonas Petter Elfving från Gävle utsågs till chef för verksamheten.[1] Enligt traditionen var han även med och fångade en vilsekommen näbbval genom att jaga in, stranda och harpunera den i nordostviken på ön.

Man lät här bygga sina fartyg i hållbarare kravellteknik i stället för de traditionella skroven i klinkteknik. 1918 började man bygga stålfartyg och namnet ändrades till Furusunds Slip- och Varfs AB. Att Furusund ingår i namnnet berodde på att Furusund var en välkänd ort, och att flera av arbetarna kom därifrån. Under en tid på 1930- och 1940-talen låg även ett mindre varv för fritidsbåtar bredvid skeppsvarvet. Ett samhälle växte fram i anslutning till varvet, med skolbyggnad och en frikyrka som uppfördes 1913. Under en tid fanns här även en mormonförsamling vars medlemmar senare emigrerade till USA.[1]

Idag drivs Restaurang Varvet i lokalerna och ett mindre varv för traditionerna vidare. Det finns även en matvarubutik som håller sommaröppet. År 1970 invigdes en linfärja över till Svartnö.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Sörenson, Ulf (2004). Vägvisare till Stockholms skärgård: en kulturguide från Understen till Landsort. Stockholm: Prisma. sid. 91–92. Libris 9409149. ISBN 91-518-4003-0 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]