Hadhramaut

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Landskap i närheten av staden Seiyun i Hadhramaut.
För guvernementet som fått namn efter området, se Hadhramaut (guvernement).

Hadhramaut eller Hadramawt (arabiska: حضرموت, Ḥaḍramawt) är ett historiskt landskap på Arabiska halvön, huvudsakligen inom nuvarande Jemens gränser. Det omfattar kustlandet längs Adenviken och avgränsas i norr av öknen Rub al-Khali. Landskapet motsvaras i dagens Jemen politiskt av guvernementet med samma namn, vars huvudort är al-Mukalla. Världsarvsstaden Shibam ligger i området.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Området är huvudsakligen en högplatå uppbyggd av sand- och kalksten. I väst når det upp emot 1 500 meter över havet, men det är lägre i öst och norr. Platån genomskärs av många periodvis torrlagda floder (wadier), däribland den 500 kilometer långa Wadi Hadhramaut, och har talrika oaser. Kuststräckan är sandig och ofruktsam.

Politiskt motsvarade Hadhramaut det brittiska Östra Adenprotektoratet. Det uppgick 1967 i republiken Sydjemen, och är sedan 1990 en del av Jemen.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

I Hadhramaut odlas dadlar och tobak, och fiske är en viktig näring. Längs kusten ligger några hamn- och handelsstäder; den främsta av dem är al-Mukalla. Sjöfarten har sedan gammalt varit betydande. Från Hadhramaut har många araber utvandrat till Sydostasien och Afrikas östkust.

Källor[redigera | redigera wikitext]