Hadhramaut

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Landskap i närheten av staden Seiyun i Hadramaut.
För guvernementet som fått namn efter området, se Hadhramaut (guvernement).

Hadhramaut, Hadramaut eller Hadramawt (arabiska: حضرموت, Ḥaḍramawt) är ett historiskt landskap i Sydarabien, huvudsakligen inom nuvarande Jemens gränser. Det omfattar kustlandet längs Adenviken och avgränsas i norr av öknen Rub al-Khali. Landskapet motsvaras i dagens Jemen politiskt av guvernementet med samma namn, vars huvudort är al-Mukalla. Världsarvsstaden Shibam ligger i området.

Politiskt motsvarade Hadramaut det brittiska Östra Adenprotektoratet. Det uppgick 1967 i republiken Sydjemen, och är sedan 1990 en del av Jemen

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Området är huvudsakligen en högplatå uppbyggd av sand- och kalksten. I väst når det upp emot 1 500 meter över havet, men det är lägre i öst och norr. Platån genomskärs av många periodvis torrlagda floder (wadier), däribland den 500 kilometer långa Wadi Hadramaut, och har talrika oaser. Kuststräckan är sandig och ofruktsam.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hadramaut var ett kungarike i det forntida Sydarabien och asvsöndrades omkring år 400 f.Kr. från kungariket Saba samtidigt med de då grundade rikena Ma'in och Qataban.Huvudstaden hette Shabwah.[1]

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

I Hadramaut odlas dadlar och tobak, och fiske är en viktig näring. Längs kusten ligger några hamn- och handelsstäder; den främsta av dem är al-Mukalla. Sjöfarten har sedan gammalt varit betydande. Från Hadramaut har många araber utvandrat till Sydostasien och Afrikas östkust.

Källor[redigera | redigera wikitext]