Hans Berndtsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För officeren född 1945, se Hans Berndtson.


Hans Berndtsson
Född Bo Hans Olof Berndtsson
16 oktober 1952 (65 år)
Östersund, Jämtlands län

Bo Hans Olof Berndtsson, född 16 oktober 1952 i Östersund, är en svensk musikalregissör. Han har regisserat drama, opera och musikal.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han har bland annat arbetat som pedagog och rektor för Teaterhögskolan i Malmö, varit chef för Länsteatern i Skaraborg, regional chef vid Göteborgsoperan och konstnärlig rådgivare till operachefen vid GöteborgsOperan.

Under 2000-talet har Hans Berndtsson regisserat bland annat FameGöteborgsoperan, Oscarsteatern, Slagthuset samt på Sverige turné, Skönheten och Odjuret på Göteborgsoperan och på Göta Lejon. Cats, Yggdrasil, Lola Blau och Guys and Dolls på Göteborgsoperan, Cats på Cirkus i Stockholm, 27 Club på Maxim i Stockholm och Jerry Williams - the farewell show på Cirkus i Stockholm. På Helsingfors Stadsteater har Hans regisserat egna koncept av Mary Poppins, Skönheten och Odjuret, Spelman på taket och Dr Zhivago. 2010 presenterade han där en helt ny version av musikalen Wicked. Som eventregissör har Hans Berndtsson ansvarat för bl. a Namngivningsceremonin av Ostindiefararen Götheborg, Invigningen av Gamla Ullevi, Swedish Sea Food Award på GöteborgsOperan och Invigningen av Götatunneln i Göteborg. Hans Berndtsson är återkommande teaterpedagog på bland annat Balettakademien och Performing Art School i Göteborg. Våren 2014 presenterade han en ny version och svensk översättning/bearbetning av Stephen Schwarts Godspell med Balettakademiens avgångsstudenter.

Teater[redigera | redigera wikitext]

Regi (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Produktion Upphovsmän Teater
2004 Fame
José Fernandez, Steve Margoshes och Jacques Levy Oscarsteatern[1]
2005 Skönheten och odjuret
Beauty and the Beast
Alan Menken, Howard Ashman och Tim Rice Göta Lejon[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fame the musical”. Nöjeskontoret. http://www.nojeskontoret.se/show/fame-the-musical/. Läst 22 september 2016. 
  2. ^ Bo Löfvendahl (28 december 2005). ”Ljuv musik och klingande småländska”. Svenska Dagbladet. http://www.dn.se/arkiv/kultur/pernilla-wahlgren-raddar-pippi-bullrig-smasak-som-aker-snalskjuts-pa/. Läst 17 september 2016. 

Källor[redigera | redigera wikitext]