Tim Rice

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sir Timothy Miles Bindon "Tim" Rice, född 10 november 1944 i Amersham, Buckinghamshire, är en brittisk textförfattare till musikal- och filmmusik.

Rice är främst känd för sitt samarbete med Andrew Lloyd Webber som resulterade i musikalerna Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Jesus Christ Superstar och Evita. Tillsammans med Stephen Oliver skrev han en musikal om korstågen: Blondel. Senare skrev han Chess med Björn Ulvaeus och Benny Andersson. 1988 var han textförfattare till två av sångerna på Freddie Mercurys och Montserrat Caballés album Barcelona.

Han har även skrivit mycket filmmusik. 1983 skrev han "All Time High" för Octopussy. Han samarbetade med Alan Menken för att skapa sångerna till Disneyfilmen Aladdin (1992). Senare samarbetade han med Sir Elton John för att skapa sångerna till Disneyfilmen Lejonkungen (1994), senare gjorde man även en musikal av filmen och ytterligare låtar skrevs. Även musikalen Aida (1998) och den animerade filmen Vägen till El Dorado (2000) fick sånger av Elton John/Tim Rice. Så tidigt som 1982 samarbetade Tim Rice med Elton John, då han var textförfattare till en låt på Elton Johns album "Jump Up!": "Legal Boys".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]