Hans Tropsch

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hans Tropsch
Född7 oktober 1889
Plan bei Mariebad i Österrike-Ungern
Död8 oktober 1935 (46 år)
Essen, Tyskland
NationalitetÖsterrike-Ungern
ForskningsområdeOrganisk kemi
InstitutionerUniversitetet i Prag
Alma materKarlsuniversitetet
DoktorandhandledareHans Meyer
Känd förFischer-Tropschprocessen

Hans Tropsch, född 7 oktober 1889 i Plan bei Marienbad, död 8 oktober 1935 i Essen, var en tysk kemist.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tropsch föddes i Plan bei Marienbad, Sudet-tyska Böhmen, vid den tiden en del av Österrike-Ungern, nu Tjeckien. Han studerade vid tyska Karl-Ferdinands-Universität universitetet i Prag och tyska tekniska universitetet i Prag från 1907 fram till 1913. Han tog sin doktorsexamen på arbete med Hans Meyer.

Tropsch arbetade i en färgfabrik i Mülheim i 1916-1917, och tillbringade då några månader på Kaiser Wilhelm-institutet för kolforskning. Från 1917 till 1920 arbetade han i ett tjärdestilleri i Niederau, men återvände till Kaiser Wilhelm-institutet för kolforskning 1920, för att sedan stanna där till 1928. Där arbetade han med både Franz Fischer och Otto Roelen, ett samarbete som ledde till att den banbrytande uppfinningen av Fischer-Tropsch-processen patenterades.

År 1928 utnämndes Tropsch till professor vid den nya Institutionen för kolforskning i Prag. Han accepterade senare en position i USA på laboratorierna hos Universal Oil Products och Armour Institute of Technology i Chicago 1931. På grund av en allvarlig sjukdom återvände han dock till Tyskland 1935, där han dog kort efter sin ankomst, på ett sjukhus i Essen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.