Haqqani-nätverket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Haqqani-nätverket är en islamistisk rörelse, uppbyggt av mujaheddinsoldater som 1979-1989 bekämpade den sovjetiska ockupationen av Afghanistan. Efter att de sovjetiska styrkorna 1989 drivits ut ur landet fortsatte man att bekämpa den kommunistiska marionettregimen i Kabul. 1991 intog krigsherren Jalaluddin Haqqani staden Khost och sedan Najibullah-regimen fallit utnämndes Haqqani 1992 till justitieminister i den nya regeringen.

1995 ställde sig Haqqani på talibanernas sida i det afghanska inbördeskriget och sedan dessa tagit makten året därpå utsågs Haqqani till guvernör i Paktia-provinsen och minister i Muslimska emiratet Afghanistan.

Efter 11 september-attackerna 2001 inleddes den USA-ledda invasionen av Afghanistan. Haqqani utsågs till emiratets militäre överbefälhavare med bas i Khost. Efter massiv amerikansk flygbombning av staden flydde Haqqani i slutet av 2001 till Waziristan-regionen i grannlandet Pakistan, där nätverket sedan dess haft sin bas. Jalaluddin Haqqani tackade nej till en inbjudan av Hamid Karzai att ingå i det afghanska övergångsråd som formades i december 2001. Istället har han sedan dess bekämpat Karzai-regimen och de internationella ISAF-styrkorna. Man upprätthåller nära relationer till talibanerna och Mullah Omar betraktas som nätverkets andlige ledare.

Nätverket leds idag av Jalaluddins son Sirajuddin Haqqani, som genomfört flera större attacker i Afghanistan under senare år. I oktober 2011 genomförde NATO-styrkor, tillsammans med afghanska allierade, två större militära operationer mot Haqqani-nätverket i sydöstra Afghanistan, "Operation Shamshir" och "Operation Knife Edge"


Källor[redigera | redigera wikitext]

Hög misstänkt terrorledare gripen Svenska Dagbladet, 1 oktober 2011