Hoppa till innehållet

Harmonie-Polka

Från Wikipedia

Harmonie-Polka, op. 106, är en polka av Johann Strauss den yngre. Den framfördes första gången den 4 februari 1852 i Wien.

År 1852 lydde staden Wien fortfarande under krigslagar sedan revolutionen 1848. Men soldaterna dominerade inte längre stadsbilden och borgerskapet var ivriga att återställa de traditionella karnevalsfesterna så snart som möjligt. Den relativt lilla protestantiska församlingen i Wien organiserade för första gången en egen danstillställning i den jämförelsevis stora Sofiensaal. Den 26-årige Johann Strauss den yngre spelade vid alla prestigefyllda evenemang under karnevalen och ombads även att medverka vid den protestantiska församlingens bal den 4 februari 1852. Den polka han hade skrivit speciellt för tillfället uppfördes dock med titeln Concordia men Strauss förläggare Carl Haslinger ändrade namnet till Harmonie-Polka vid utgivningen.

Speltiden är ca 2 minuter och 53 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 38) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 1 på CD nr 12.