Harris (växt)

Från Wikipedia
Harris
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningÄrtordningen
Fabales
FamiljÄrtväxter
Fabaceae
UnderfamiljFaboideae
TribusCytiseae
SläkteKvastginstsläktet
Cytisus
ArtHarris
C. scoparius
Vetenskapligt namn
§ Cytisus scoparius
Auktor(L.) Link

Harris, uttalas "har-ris", eller på bygdemål i Skåne hara-ris,[1] Cytisus scoparius (ibland stavat Cytisus scoparicus) är en växt som tillhör familjen ärtväxter. Växten benämns även Harginst.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Den blir från 40 till 150 cm hög och blommar från maj till juni med orangegula blommor som växer med en till två blommor på cirka två cm långa skaft från bladvecken. Harris växer i form av en kvastlik buske med femkantiga gröna grenar utan tornar. De övre bladen är enkla medan de nedre är 3-fingrade med en till två cm långa småblad. Den från början gröna fröbaljan blir tre till fyra cm, blir svart på utsidan när den är mogen och öppnar sig då på ett explosivt sätt så att fröna sprätter långt omkring. Detta är gynnsamt för harrisets spridning. Växten är frostkänslig och vid temperaturer under -25 - -30 grader dör stjälkarna[2].

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten är vitt spridd i stora delar av världen, och är invasiv på sina håll. Den skada den gör, bl a i USA, Australien och Nya Zeeland, är att den tar sig in i skogshyggen, där den konkurrerar med nyplanteringar och orsakar betydande ekonomiska förluster för skogsägarna.

Harris är ganska vanlig i Danmark och trivs på solig, varm, torr, ganska mager sandjord. Men pH i marken får inte vara alltför lågt, helst över 6,0. Markens buffrande förmåga ska vara god. Det kan åstadkommas på annan sandjord med tillförsel av lite torr, pulverformig kalkhaltig lera + bevattning direkt efter. Harris kan påträffas på exempelvis vägslänter, buskmark, banvallar, sandhedar och glesa strandskogar. Dess utbredning i Norden anses vara ursprunglig i Danmark. Lågväxta, övriga bestånd är förvildade och kan påträffas i södra Sverige upp till Mälardalen, i små områden i södra Finland och på kustnära platser från Østfold till Trøndelag i Norge.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

  • Cystisus multiforum
  • Genista scoparius (Lam)
  • Sarotham[n]us scoparius (L.) Wimmer ex Koch
  • Spartium scopari[c]um (L.)

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenskt dialektlexikon, Johan Ernst Rietz, Gleerups, Lund 1862–1867, faksimilutgåva Malmö 1962, sida 535
  2. ^ Cytisus scoparius Encyclopedia of Life

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]