Hattsvampar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hattsvampar
Steinpilz.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeSvampar
Fungi
DivisionBasidiomycota
KlassBasidiesvampar
Basidiomycetes
UnderklassHattsvampar
Hymenomycetes
Vetenskapligt namn
§ Hymenomycetes
Familjer
Synonymer
Agaricomycetidae

Hattsvampar (Hymenomycetes eller Agaricomycetidae) är svampar med hattbildande fruktkroppar.

Sporbädden, bestående av basidier och parafyser, är utbredd som ett tunt överdrag antingen på en större eller mindre del av sporhusets yta eller på olika bildningar som är särskilt avsedda för sporbädden, som skivor (lameller), kammar, taggar eller rör (porer). Sporbäddens lager är antingen naket (fritt) eller under utvecklingen skyddat av ett slutligen bristande hylle (velum, slöja). Till hattsvamparna hör en mängd ofta rätt stora svampar, vars mycel, ett ofta flerårigt, vegetativt lager, består av en mängd tunnare eller tjockare trådar under markytan.

Hattsvamparna lever i jord, som innehåller multnade ämnen, och även i ruttnande ved. De synliga delarna av svampen, sporhusen, eller fruktkropparna, skjuter snabbt upp ur marken under gynnsamma förhållanden, det vill säga relativt hög fuktighet och inte för låg temperatur. Detta har gett upphov till uttrycket "växer som svampar ur jorden", men de är i allmänhet mycket förgängliga och ruttnar snart.

Fruktkroppen kan se mycket olika ut. Den kan vara upprätt klubblik, fingerlikt eller korallformigt grenad, paraplyformig, hattlik, tratt-, skål- eller nästan klotformig. Denna svampkropp bärs upp av en fot (stipes), som sitter antingen mitt under sporhuset eller vid dess kant. Sporhuset, eller fruktbildningen, är oftast köttigt, men kan även vara slemmigt, läderartat korklikt eller hårt som ved.

Hymenomycetes omfattar bara i Europa 2 700 arter, och skivsvamparnas familj är den artrikaste av alla, med omkr. 1 900 arter, av vilka omkring 1 200 tillhör det linnéanska släktet Agaricus. Många "hattsvampar" är värdefulla som matsvampar, men många är även i hög grad giftiga.


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.