Havssallat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Havssallat
Sea lettuce in Brofjorden 1 - cropped.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxtriket
Plantae
DivisionChlorophyta
KlassUlvophyceae
OrdningUlvales
FamiljUlvaceae
SläkteUlva
ArtHavssallat
U. lactuca
Vetenskapligt namn
§ Ulva lactuca
AuktorLinné, 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Havssallat (Ulva lactuca) är en grönalg som växer i grunda vatten längs havsstränder och är vanlig världen över. Havssallat är ljust grön och bladliknade och växer fastsittande på klippor eller stenar och i lugna vatten även fritt flytande vid ytan.

Havssallat är ätlig och kan användas i sallad eller soppa. Troligtvis syftar dock dess namn främst på grönalgens utseende, dess tunna och flikiga blad har ansetts påminna om sallatsblad.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Havssallatens blad är ljust gröna och blir 8–15 centimeter långa (angiven storleken avser i svenska vatten). Bladen är flikiga och har veckad kant. Bladen är tunna och studeras de i mikroskop så ser man att de bara har två cellager. Grönalgen bildar nya blad varje år, varför den brukar sägas vara ettårig. Cellerna som fäster grönalgen mot underlaget och från vilka bladen utgår kan dock leva längre tid än ett år.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Havssallat växer i grunda vatten, på cirka 1–2 meters djup (siffran avser i svenska vatten), eftersom den är beroende av solljus för fotosyntes. Grönalgen trivs med näringsrika förhållanden och är näringstillgången god kan den förekomma i större mängd och ibland bilda sjok eller mattor. Att den trivs särskilt bra med näringsrika förhållanden gör att den kan indikera övergödning.

Livscykel[redigera | redigera wikitext]

Grönalgens förökning innefattar två olika faser, en sporofyt fas och en gametofyt fas. Den första sorten, sporofytplantor, har en dubbel kromosomuppsättning och bildar sporer. Sporerna ger då de gror upphov till den andra sorten, gametofytplantor. Gametofyterna har enkel kromosomuppsättning och är skildkönade och bildar gameter (könsceller). Gameterna släpps ut i vattnet och befuktas och ger upphov till nya sporofyter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]