Sallad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sallad
En sallad innehållandes sallat, gurka, salladslök, körsbärstomater, oliver, soltorkade tomater och fetaost.
Huvudingredienser En bas av grönsaker, frukter eller rotfrukter
Serveras som Huvudrätt
Tillbehör
Serveringstemperatur Kall eller varm
För växten, se sallat. För den medeltida hjälmen, se salad.

Sallad är en typ av maträtt, oftast kall, som består av skurna och hackade ingredienser. Huvudingrediensen är vanligtvis någon grönsak, frukt eller rotfrukt. Några kända sallader är pastasallad, potatissallad, korvsallad, sillsallad, caesarsallad, waldorfsallad, pizzasallad, kycklingsallad, fruktsallad, grekisk sallad, dallassallad och äggsallad. En sallad som ska ätas som huvudrätt innehåller ofta annat än grönsaker, till exempel räkor, skinka, pasta, potatis eller bönor, men sallad äts även som tillbehör till andra rätter.

Sallad serveras i regel med en dressing, baserad på exempelvis vinäger, majonnäs eller yoghurt. Till vissa sallader serveras krutonger.

Varma sallader har blivit allt populärare restaurangmat på senare år.

Tillbehör[redigera | redigera wikitext]

Salladsdressing[redigera | redigera wikitext]

År 2010 var ranchdressingen den mest populära dressingen i USA.

Den sås som används för att smaksätta en sallad kallas för salladsdressing. I regel består en salladsdressing antingen av en vinägrett eller en krämigare typ av dressing baserad på majonnäs eller mejeriprodukter. En vinägrett är en emulsion av olja och vinäger som smaksätts med olika ingredienser, så som kryddor och örter.[1] En undersökning av salladsdressingar i amerikanska restauranger visade år 2010 att de tre mest populära dressingarna var ranchdressing, vinägrett och caesardressing.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vinaigrette”. BBC Goodfood. http://www.bbcgoodfood.com/glossary/vinaigrette. Läst 11 november 2015. 
  2. ^ ”Top Ten Most Popular Salad Dressing Flavors”. Foodchannel.com. http://www.foodchannel.com/articles/article/top-ten-most-popular-salad-dressing-flavors/. Läst 11 november 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]